«Не хлібом єдиним»: варіативний розвиток у наданні послуг під час соціально-гуманітарної кризи

Новини Вінниці / «Не хлібом єдиним»: варіативний розвиток у наданні послуг під час соціально-гуманітарної кризи

Чергові етапи російсько-української війни продовжують впливати на усі сфери суспільного життя. Для організацій громадянського суспільства (ОГС) це визначає потребу постійно трансформуватись та адаптуватись до швидкоплинних умов, що мають кризову складову. Особливим чином це стосується ОГС, які опікуються якістю життя та захистом прав людей з інвалідністю. Якщо до війни їхні ініціативи були спрямовані на те, щоб опікуватись захистом прав мешканців місцевих громад за участі сталих команд фахівців, то наразі фокус потреб змінився в бік надання гуманітарної допомоги продуктами харчування та речами першої необхідності в умовах нестачі волонтерів, фахівців та спеціалістів.

Якщо до війни громадські активісти спрямовували зусилля на соціальну адаптацію людей з інвалідністю в життя громад, то наразі вони зосереджені на вирішенні базових потреб матеріального забезпечення та медичних послугах. З першого місяця війни ГО Вінницька міська організація «Паросток» за підтримки Департаменту соціальної політики ВМР, благодійних організацій (Inclusion Europe, ВГО «Коаліція», фонду «Абіліс», ГО «Полум'я Надії», БФ «Відкриті серця») займається формуванням гуманітарних наборів продуктів харчування та речей першої необхідності для родин осіб з інвалідністю м. Вінниці. В останні місяці набула гостроти проблема допомоги вимушеним переселенцям з інвалідністю, оскільки Вінниччина є найбільшою транзитною та приймаючою громадою для ВПО. Тому ГО «Паросток» започатковує проєкт розвитку гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю.  Але, на відміну від багатьох інших ОГС, що займаються виключно «гуманітаркою»,  ГО «Паросток» продовжує створювати освітні онлайн-курси, спрямовані на посилення спроможності громадянського суспільства працювати під час війни.

Більш детально про це дізнаємось у відповідях на питання до Ірини Саранчі – голови правління та координаторки проєктів  ГО «Паросток»:

1. Чому саме зараз виникла ідея створення освітнього онлайн-курсу для представників громадських організацій?

  • «Ідея створення безкоштовного онлайнкурсу виникла в процесі усвідомлення того, що потрібно робити якісь незвичні для нас кроки, щоб допомогти максимально ефективно працювати в умовах військового стану й іншим ОГС, які надають послуги для людей з інвалідністю. Спочатку було зібрано та узагальнено потреби та побажання ОГС, представники яких навчались до війни проєктному менеджменту на інших освітніх курсах від ГО «Паросток», а також отримували від нас менторську й  психологічну підтримку.  А оскільки впродовж останніх кількох місяців наша організація отримала й новий досвід роботи з гуманітарними проєктами, то виникла ідея поєднати усі ці складові у формат онлайнкурсу, який є доступним для усіх представників ОГС на нашій платформі https://navchajsyadostupno.online/, що була створена на початку 2022 року».

2.  Чим ваш онлайн-курс відрізняється від інших аналогічних проєктів з посилення спроможності ОГС та чи були якісь незвичні труднощі з його розробки?

  •  «Основною відмінністю наших освітніх курсів є те, що вони є інклюзивними, тобто враховують особливості сприйняття інформації особами з інвалідністю. Зокрема, це застосування принципів універсального дизайну під час створення навчальних матеріалів, сурдопереклад та інше.  Завдяки підтримці програми «Український фонд швидкого реагування» , яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США, наш онлайнкурс «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи» є безкоштовним для усіх слухачів. До труднощів розробки подібних курсів можна віднести, що спеціалізовані онлайн-платформи для створення освітніх програм поки що не в повній мірі забезпечують технічну реалізацію такого рівня інклюзивності, якого ми прагнемо. Тому нам ще є над чим працювати в майбутньому».

3. Чи багато людей зареєструвалось на  проходження онлайн-курсу та яка періодичність навчання?

  • «На  сьогоднішній день навчання проходить 40 осіб, в т.ч. й люди, що мають інвалідність. Вони мають 35 днів на проходження усієї програми, а  до 15 листопада 2022 р. також отримують й безкоштовну менторську підтримку та супровід від фахівців ГО «Паросток». Далі матеріали курсу будуть у вільному доступі для усіх бажаючих на нашій навчальній платформі https://navchajsyadostupno.online/.  Також усі, хто реєструється на курс, отримають «Пам’ятку щодо покращення психоемоційного стану представників ОГС осіб з інвалідністю під час війни», а трохи згодом «Пам’ятку щодо продовження роботи представників ГО осіб з інвалідністю під час війни».

4. Що ви можете побажати наразі представникам інших ОГС, які опікуються життям людей з інвалідністю?

  • Наразі дуже важливо реалізовувати не лише виключно гуманітарні проєкти, але й не забувати про інші соціальні послуги, яких потребують люди з інвалідністю. Наприклад, у серпні цього року ГО «Паросток» реалізовувало проєкти, які спрямовані на соціальнотрудову  та психологічну адаптацію, а також підвищення рівня стресостійкості осіб з інвалідністю громади м. Вінниці. Для цього організували реабілітаційнорекреаційний виїзд на одну з баз відпочинку, а також виготовлення сувенірів патріотичної тематики, які було передано для проведення благодійних акцій.  Тому бажаємо ефективно реалізовувати  ініціативи, які якнайширше охоплюють  усі сфери життя осіб з інвалідністю, зокрема й нематеріальні. А  проходження наших безкоштовних онлайнкурсів безумовно буде цьому сприяти.

 

Матеріал підготовлений в межах проєкту ГО «Паросток» «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи», який відбувається за підтримки програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

admin

18 жовтня, 2022