«Не бруківка»: у Мінкульті вирішили оновити купола Софії Київської

Новини Вінниці / «Не бруківка»: у Мінкульті вирішили оновити купола Софії Київської

Декілька місяців в українських містах відбуваються пікети під гаслом «Не бруківка, а військові дрони». Їх учасники звертаються до органів місцевого самоврядування, аби гроші виділяли на допомогу ЗСУ, а не ремонт доріг. Не зрозуміло, чому саме ці мітингарі не помічають тендер на оновлення куполів «Софії Київської» на майже 80 мільйонів? При всій повазі до пам’ятнику давньоруської доби, наразі є більш нагальні потреби.

Національний заповідник «Софія Київська» відреставрує покрівлі, конструктивні системи та позолоту куполів Софійського собору за майже 80 млн грн. Про це йдеться на сайті публічних закупівель Prozorro.

Серед джерел фінансування зазначаються державні та благодійні кошти та спеціальний фонд. Реставрацію Софійського собору заплановано на 5 років. Переможцем тендеру визнано ТОВ «Металева покрівля груп» з кінцевою вартістю робіт 79 млн 203 тис грн.

Звісно, таке рішення спричинило скандал… На даний момент зареєстровано низку звернень, зокрема, від Спілки ветеранів війни та фізичних осіб щодо недоречності проведення таких робіт під час війни до Держаудитслужби. Автори одного із звернень називають зазначену закупівлю недоречною, зважаючи на те, що під час війни бюджетні кошти мають бути спрямовані на фінансування Сил оборони України.

У заповіднику змушені були відреагувати, пояснивши, що існуючий вкрай незадовільний стан даху конструктивів і куполів Софійського собору став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Там зазначають, що заповідник, на балансі якого перебуває Софійський собор, останніми роками неодноразово ставив питання перед Міністерством культури та інформаційної політики України про необхідність виконання вищезазначених робіт, але через брак фінансування ситуація тільки погіршувалась.

Олег Верлан

1 листопада, 2023