Нарахування виплат держслужбовцям: матеріальна допомога до відпустки та компенсація невикористаних днів відпочинку по-новому

Новини Вінниці / Нарахування виплат держслужбовцям: матеріальна допомога до відпустки та компенсація невикористаних днів відпочинку по-новому

Від 8 вересня 2023 року змінилась методика нарахування грошової допомоги та компенсації за невикористані дні відпустки. Новації у підрахунках пов’язані із постановою уряду від 08.09.2023 № 975, якою внесено зміни до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 і від 8 серпня 2016 року № 500.

Отже, маємо такі зміни у методиці нарахування:

Обчислення середньої заробітної плати для надання грошової допомоги до щорічної основної відпустки та виплати компенсації за невикористані відпустки проводяться на основі виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання  таких виплат.

При цьому якщо працівник набув право на виплату компенсації за невикористані відпустки до 31.12.2023 року, то Розрахунок середньої заробітної плати буде проводитись на основі виплат, нарахованих у 2023 році.

Розмір грошової допомоги визначається у результаті множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді (визначено розрахунковий період 12 місяців).

Середньоденна заробітна плата визначається з допомогою ділення заробітної плати за фактично відпрацьовані дні протягом 12 місяців робочих днів. А середньомісячне число робочих днів розраховується у результаті ділення на 12 сумарного числа робочих за останні 12 календарних місяців відповідно до графіку роботи підприємства, установи, організації.

Важливо, що розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань наразі повинен не перевищувати середньомісячну заробітну плату, а така допомога виплачується на підставі особистої заяви у порядку, затвердженому керівником державної служби.  Це теж передбачено внесеними змінами.

Таким чином, працівникам фінансових відділів варто враховувати актуальні зміни при розрахунках грошової допомоги та компенсації за невикористані дні відпустки.

 

За інформацією відділу бухгалтерського обліку та звітності Сьомого апеляційного адміністративного суду.

admin

15 вересня, 2023