Надскладний випадок з розривом кішківника та сепсісом: у Вінниці лікарі врятували новонароджену дівчинку

Новини Вінниці / Надскладний випадок з розривом кішківника та сепсісом: у Вінниці лікарі врятували новонароджену дівчинку

У Вінниці медикам вдалось майже не можливе. У дитячій обласній врятували маля зі складною патологією в анамнезі. Лікування тривало два місяці.

Як пояснюють у Вінницькій обласній дитячій лікарні, у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених поступила вкрай важка дитина – одна з двійні. Вона народилася на 32 тижні вагітності з масою 1470 грам, після безводного періоду понад 24 години.

«Складна боротьба за життя дитини нашими лікарями почалася з перших хвилин транспортування. У дівчинки був розрив кишківника та поліорганна недостатність, сепсис. Але найскладнішим було те, що неможливо було провести оперативне втручання, бо у дитини виявили тромбоцитопенію – недостатню кількість тромбоцитів, що привело б до величезної кровотечі під час операції», - зазначають лікарі.

Щоб врятувати життя, медики прийняли рішення провести абдоміоцентез (пункцію черевної порожнини) за життєвими показами в умовах реанімаційного залу, під час якої з черевної порожнини видалили повітря та кишковий вміст, що потрапили туди з пошкодженого кишківника.

«Це дало такий необхідний час, щоб стабілізувати дитину та підготувати її до основної операції», - пояснюють у лікарні.

Ускладнював завдання ще й той факт, що дитину не можна було годувати, тому дівчинка «харчувалась» через крапельницю.

«Ретельна та кропітка але максимально швидка підготовка, що включала крім всього іншого також багаторазове переливання тромбоцитарної маси, дозволила виконати перший етап оперативного лікування, під час якого ділянка кишківника з багаточисельними отворами була видалена. Також була сформована стома на передній стінці живота», - зазначають медики.

Довготривала складна терапія тривала 2 місяці. За цей час дитина розпочала харчування природнім шляхом, її стан стабілізувався, з’явилась довгоочікувана позитивна динаміка. Але попереду чекала непроста реконструктивна операція. Було виконано ІІ етап хірургічного лікування, що передбачав відновлення нормальної анатомії шлунково-кішківникового тракту шляхом формування кишкового анастомозу – з’єднання двох фрагментів кишківника.

Спільними зусиллями колективу відділення реанімації новонароджених та патології новонароджених та недоношених дітей, дівчинку врятовано. Нині вона здорова та готується до виписки додому.