Над Азовським морем могли збити російський літак А-50 і ще один пошкодити

Новини Вінниці / Над Азовським морем могли збити російський літак А-50 і ще один пошкодити

Увечері 14 січня у російських та українських Telegram-каналах з’явились повідомлення про збиття російського розвідувального літака А-50 та про пошкодження ворожого Іл-22М. Ранком цю інформацію певною мірою підтвердив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

«Близько 21:00 українськими підрозділами було нанесено вогневе ураження по двох літаках ВКС РФ, а саме по літаку А-50 ДРЛО та бомбардувальнику ІЛ-22, які перебували над акваторією Азовського моря», - зазначив заступник комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Юрій Мисягін.

За його даними, станом на вечір 14 січня, А-50 збили а ІЛ-22 підбили − він перебував у повітрі і намагався дістатися до найближчого аеродрому, але після початку зниження зник з радарів в районі Керчі.

Повідомлення про А-50 також з’явились у російських пабліках.

Те, що інформація про збиття літака відповідає дійсності, частково підтвердив і командувач Повітряних сил ЗСУ.  

«(Емодзі літака) Це вам за Дніпро! Горіть у пеклі, нелюди! P.S. Поки без деталей», - написав командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у Telegram

В українських медіа вказують, що А-50 точно збитий, а щодо Іл-22 – «на 98%».

Офіційно ні українська, ні російська влада про збиття літаків наразі нічого не повідомляли.

Зазначимо, літак A-50 − це судно дальнього радіолокаційного стеження. Воно призначене для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також для наведення на них винищувальної авіації.

Олег Верлан

15 січня, 2024