На Вінниччині збільшився легальний пасажиропотік

Новини Вінниці / На Вінниччині збільшився легальний пасажиропотік

У минулому році на Вінниччині збільшився на понад 7% пасажиропотік у громадському транспорті, хоча населення регіону скорочується, а власних автівок більшає. Це може вказувати на те, що зменшується кількість «тіньових» пасажирів, зокрема у Вінниці.

У минулому році на Вінниччині збільшився на понад 7% пасажиропотік у громадському транспорті, хоча населення регіону скорочується, а  кількість власних автівок зростає. Це скоріе за все свідчить, що зменшується кількість «тіньових» пасажирів, зокрема у Вінниці.   

В ефірі «Сніданку з 1+1» міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що місцевим органам влади запропонують «нову модель» громадського транспорту. Її суть у тому, аби замінити маршрутні таксі на автобуси та електробуси. Головний меседж очільника Мінінфраструктури полягав у тому, що реалізація "новї моделі" перекладається безпосередньо на місцеву владу. Про будь-які фінансові інструменти, які полегшать вирішення питання із закупівлею нової техніки, не йшлося.

У Головному управлінні Держстату опублікували підсумки роботи галузі перевезень за минулий рік. Так от, підприємствами області, що експлуатували автомобільний транспорт (власний або орендований) за 2019 р. перевезено 28,6 млн т вантажів та виконано вантажну роботу в обсязі 1346,0 млн км. Обсяги перевезених вантажів та вантажообороту порівняно з 2018 р. збільшились на 2,6% та 2,3% відповідно.

У загальному обсязі перевезених вантажів підприємствами області найбільша питома вага належить м.Вінниці – 32,0%, а також Калинівському – 11,0%, Вінницькому – 10,8%, Іллінецькому – 4,8%, Бершадському ‒ 4,4% та Тиврівському – 3,5% районам.

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області, за 2019 р. послугами підприємств пасажирського автомобільного транспорту скористалося 31,1 млн пасажирів, а пасажирообіг становив 774,3 млн пас.-км. Обсяги пасажирських перевезень проти 2018р. збільшились на 0,3% а пасажирообіг ‒ на 7,4%.

Із загального обсягу перевезених пасажирів перевезено більше ніж половину у внутрішньоміському сполученні в інших містах області (64,6%), а в обласному центрі (56,8%); приміському сполученні перевезено 22,1% пасажирів, а перевезення в міжміському сполученні становлять 13,1%.

Найбільша питома вага в загальному обсязі перевезених пасажирів підприємствами області належить м.Вінниці – більше ніж половина (56,9%). А такі райони, як Бершадський, Вінницький, Гайсинський, Липовецький та Немирівський забезпечили 30,6% загального обсягу пасажирських автоперевезень області.

Якщо нагадати, що у Вінниці мешкає 370 тисяч, а в області – 1,5 мільйони, то зрозуміло, що саме легальні перевезення «роблять статистику». В обласному центрі давно намагаються розширити парк автобусів та елетробусів, використовуючи кредитні програми. Але, через ситуацію з «урізанням» багатьох держпрограм допомоги містам, уповільнюються і темпи розширення автобусного парку. У профільному міністерстві, мабуть, цього не помічають.