На Вінниччині запрошують на фестиваль мамалиги та баношу

Новини Вінниці / На Вінниччині запрошують на фестиваль мамалиги та баношу

У неділю, 3 жовтня, в Студенянській територіальній громаді Тульчинського району відбудеться фестиваль етнічної їжі Етно FoodFest «Мамалига VS Банош».

Подільські села на півдні області створили різні рецептурні варіації мамалиги, кожна з яких має власні особливості, і саме на фестивалі можна буде скуштувати різні види цієї страви. А ще гостей фестивалю пригощатимуть баношем — традиційною стравою Західної України, яка давно стала гастробрендом України.

Про це повідомляють у Вінницькій ОДА.

Ці дві страви мають багато спільного: готуються з кукурудзяної крупи або борошна, на відкритому вогні і добре смакують зі смаженим салом.

Банош – улюблена страва вівчарів та гуцульських опришків, а мамалига була фактично основною стравою на столі подільських козаків. Відповідно, банош вариться на сметані і більше поширений у західних регіонах, а його «конкурентка»-мамалига — страва південна і вариться на воді.

 Бринза, вино та мамалига — це ще й характерне меню для бесарабської кухні, звідки багато чого запозичили південні подоляни. Західні ж українці додають до цієї страви гриби.

Фестиваль «Мамалига VS Банош» покликаний відродити традиції подільської кухні та популяризувати мамалигу як туристичну кулінарну родзинку Вінницької області.

Організатори запросили на фестиваль представників територіальних громад Вінниччини та сусідньої Республіки Молдова. В ході фесту заплановано проведення двох безкоштовних майстер-класів з приготування мамалиги і баношу та масштабну дегустацію.

Починається фестиваль о 12:00 на площі біля Будинку культури села Студена. Урочиста частина буде супроводжуватися виступами фольклорних колективів України та Молдови. На території працюватиме містечко майстрів, ярмаркова локація, конкурси та розваги для дітей.

Захід відбуватиметься під гаслом «Смакуй українське! Люби українське! Цінуй українське!».

Олеся Рудницька

28 вересня, 2021