На Вінниччині за ухилення від призову чоловік отримав три роки позбавлення волі

Новини Вінниці / На Вінниччині за ухилення від призову чоловік отримав три роки позбавлення волі

Вінницький апеляційний суд 2 лютого залишив без змін вирок Томашпільського райсуду, яким чоловіка визнано винним в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації та призначено три роки позбавлення волі.

Як повідомляє пресслужба ВАС, водночас колегія суддів не задовольнила апеляційну скаргу захисника обвинуваченого, який наполягав на зміні вироку. На його думку, покарання – занадто суворе та не відповідає ступеню тяжкості скоєного. Тому просив змінити судове рішення в частині призначення покарання відповідно до статті 75 Кримінального кодексу України, звільнивши чоловіка від відбування покарання з випробуванням.

«Суд першої інстанції не взяв до уваги те, що підсудний розкаявся, визнав вину, сприяв слідству, має позитивну характеристику. А не з’явився до місця призову через хворобу дружини», – зазначив, зокрема, під час судового засідання захисник.  

Як ідеться у матеріалах кримінального провадження, 42-річний житель Тульчинського району не прибув в указаний у повістці час до місця призову та умисно ухилився від призову на військову службу під час мобілізації, внаслідок чого порушив процес комплектування Збройних Сил України під час мобілізації.

Зазначимо, за ухилення від призову на військову службу органами Нацполіції Вінницької області розслідується 80 кримінальних проваджень (ст. 332 КК України). За словами керівника Вінницької обласної прокуратури Олексія Химченко, за минулий рік до суду було передано 54 обвинувальних акти у «справах ухилянтів». Станом на 1 січня 2024 року семи особам повідомлено про підозру.

Для порівняння за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України розслідується 40 кримінальних проваджень, до суду передано 18 обвинувальних актів за ст. 332 КК України.

Макс Мельник

3 лютого, 2024