На Вінниччині встановили меморіальну дошку третьому президенту УНР

Новини Вінниці / На Вінниччині встановили меморіальну дошку третьому президенту УНР

В місті Жмеринці, що на Вінниччині, встановили меморіальну дошку Миколі Лівіцькому - третьому президенту Української Народної Республіки у вигнанні. Політичного діяча з містом на Поділля пов‘язує місце народження та дитинство.

В місті Жмеринці, що на Вінниччині, встановили меморіальну дошку Миколі Лівицькому - третьому президенту Української Народної Республіки у вигнанні. Політичного діяча з містом на Поділля пов‘язує місце народження та дитинство.

Про це повідомляє Жмеринка.City.

Микола Лівіцький народився 22 січня 1907 року у Жмеринці в сім’ї Андрія та Марії Лівицьких, спочатку родина перебралась до Києва, а згодом емігрувала до Польщі.

До речі, батько Миколи був першим президентом УНР у вигнанні. То ж жмеринчани могли б встановити меморіальну дошку обом політичним діячам, але вирішили зупинись саме на Миколі Лівицькому.

Чоловік дійсно зробив чимало для національного руху. Він був одним із засновників та керівників Українського національного державного союзу (УНДС). З 1949 року - член уряду Української Національної Ради, а з 1957 рок - його голова і міністр закордонних справ. На той час він вже жив у США. Зрештою у 1967-1989 роках він - Президент УНР в екзилі.

Микола Лівіцький помер 8 грудня 1989 року в Філадельфії. Похований на українському православному цвинтарі в Саут-Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі.

Зазначимо, що ініціатором встановлення меморіальної дошки є депутат Жмеринської міської ради Анатолій Осаулов та громадські активісти.

Нагадаємо, що всього було чотири президента УНР у екзині Андрій Лівіцький, Степан Витвицький, Микола Лівіцький та Микола Плав‘юк, саме він передав президентські повноваження й клейноди першому президенту незалежної України Леоніду Кравчуку.