На Вінниччині волонтери збирають кошти на облаштування туристичного шляху до унікального скельного монастиря

Новини Вінниці / На Вінниччині волонтери збирають кошти на облаштування туристичного шляху до унікального скельного монастиря

Мешканці села Оксанівка Ямпільської міської територіальної громади Вінниччини збирають кошти для облаштування безпечного для туристів шляху до пам'ятки культурної спадщини місцевого значення – унікального місцевого оборонного скельного монастиря ХІ-ХVІІ ст. Загалом потрібно 75 тисяч гривень.

Торік Мінкульт печерам за 1,5 км від околиці села Оксанівка (урочище «Мохната») у крейдяних скелях присвоєно статус пам'ятки культурної спадщини місцевого значення. «Оборонний скельний монастир ХІ-ХVІІ століть» може стати туристичною Меккою, адже зі схилів відкриваються чудові Дністрові краєвиди - вид на «Оксанівський» каньйон та на Молдову.

Але дістатися до пам'ятки дуже складно. Іноді навіть небезпечно. Стежка не облаштована. Мандрівникам доводиться триматись за гілки дерев чи траву, крокуючи по критим схилам.

Го «Туристична Ямпільщина» разом з волонтерами вирішила виправити ситуацію – зібрати кошти на прокладення безпечного шляху. Як запевняє очільниця громадської організації Мирослава Марченко, ідея полягає у тому, аби прокласти безпечну стежку із східцями та поручнями за допомогою краудфандигової платформи.

«Успіх нашого проєкту покладе початок програмі відновлення об’єктів культурної спадщини та історичних пам’яток Ямпільщини. Це в рази збільшить потік відвідувачів регіону, що сприятиме розвитку зеленого туризму, покращить добробут місцевих жителів», - зазначається на сайті проєкту

На облаштування стежки кам'яними східцями, поручнями та інформаційними щитами потрібно 75 тисяч. Активісти залучають усіх, хто має бажання, долучитися до збору коштів. В залежності від сум пожертви, вони віддячать сувенірами та іншим.

Коли безпечні сходи до печерної церкви збудуть, за словами М.Марченко, об’єктом піклуватиметься Державний історико-культурний заповідник «Буша», який перейматиметься подальшим утриманням та кваліфікованою реставрацією.