На Вінниччині віряни почали відмовлятися від «Олександра Невського» у назві храму

Новини Вінниці / На Вінниччині віряни почали відмовлятися від «Олександра Невського» у назві храму

У селі Ріжок Вінницького району, 2 вересня, у день пам’яті преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських у місцевому храмі був освячений оновлений Престіл та звершена Божественна літургія.

Як повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, Престіл освятили на честь ікони Пресвятої Богородиці «Вінницько-Рожецька», яка у XVIII столітті була головною святинею жіночого монастиря, що знаходився у с. Ріжок. Потім ікона була перенесена до Вінниці, і саме тому тепер вона має назву «Вінницько-Рожецька».

Громада храму с. Ріжок у березні 2022 року ухвалила рішення вийти з московського патріархату та приєднатися до Православної Церкви України. Тоді ж громада вирішила змінити назву храму, який до цього називався на честь князя Олександра Невського. І ось тепер, після освячення Престолу, храм у с. Ріжок отримав назву на честь ікони, яка безпосередньо пов’язана із селом і є частиною його історії.

Зазначимо, Олександр Ярославович Невський – князь новгородський. Також за ярликом монгольського хана князював у Володимирі-на-Клязьмі, Києві, Твері. Як підданий монголів, який збирав для них данину на Русі, користувався всілякою підтримкою Орди. У російській історії йому приписують перемогу у двох битвах зі шведами та війні з литовцями. Помер він, повертаючись з Орди.

Олександр Невський канонізований РПЦ до лику благовірних за митрополита Макарія на Московському соборі 1547 року, в той час коли московська церква знаходилась в схизмі. За версією РПЦ князь перед смертю прийняв схиму й отримав ім'я Олексій. Хоча відомо, що на подарованій в Орді Олександру шапці були цитати з Корану.  

«Розкрутка» імені Невського розпочалась при Петрі І, коли шукали історичні постаті, які б перемагали саме на Балтиці.  

На Вінниччині у РПЦ багато культових споруд пов’язані з Невським. Зокрема собор у Жмеринці, храми у Вінниці, Могилеві-Подільському, с. Жадани.  

Олег Верлан

3 вересня, 2023