На Вінниччині відновили джерело, яке з’явилося у VIII столітті до нашої ери

Новини Вінниці / На Вінниччині відновили джерело, яке з’явилося у VIII столітті до нашої ери

Нещодавно в селі Маньківка Тульчинського району урочисто відкрили відновлене старовинне джерело. Як припускають науковці-історики, воно з’явилося там ще у VIII столітті до нашої ери. Місцеві мешканці називають його «Ринва» й переконані, що вода має цілющі властивості.

Нещодавно в селі Маньківка Тульчинського району урочисто відкрили відновлене старовинне джерело. Як припускають науковці-історики, воно з’явилося там ще у VIII столітті до нашої ери. Місцеві мешканці називають його «Ринва» й переконані, що вода з цього джерела має цілющі властивості.

Одним з ініціаторів його відновлення був сільський голова Віталій Ніколаєнко. До речі, цей екологічний проект називається «Джерело здоров’я». Реалізувати його вдалося завдяки тому, що громада  Маньківки перемогла у обласному конкурсі розвитку територіальних громад. На відновлення джерела й облаштування території 103 тис. грн виділила Михайлівська сільська ради, до складу якої входить Маньківка, 100 тис. грн надала Вінницька обласна рада. А більшу частину коштів (понад 600 тис. грн) вклало ВП «Птахофабрика «Вінницький бройлер» ПАТ «МХП».

"Вода дуже смачна і дійсно цілюща. Про це знають всі місцеві. Люди навіть з Ладижина приїздять і набирають собі. Дуже дякую всім, діточки, за відновлене джерело. На горі над ним хата – то моя батьківщина. Дуже приємно, що ми, старі люди, ще комусь потрібні в цьому житті", – сказала місцева мешканка Афія Михайлівна.

До речі, згадане підприємство у перспективі має намір допомогти прокласти в селі водогін, щоб вода з джерела потрапляла у кожну хату.

Юрій ЯРМОЩУК