На Вінниччині відновлюють «сірі» схеми заволодіння землею: в Іванівської громади хочуть відібрати понад 200 гектарів

Новини Вінниці / На Вінниччині відновлюють «сірі» схеми заволодіння землею: в Іванівської громади хочуть відібрати понад 200 гектарів

«Сірі» схеми приватизації сільськогосподарських земель відновлюють на Вінниччині. Махінатори поки залишаються «за кадром», проте на відмову оформити вільні ділянки пасовиськ на підставних осіб, вони задіють суди та деяких активістів, до того ж непоступливим очільникам громад погрожують тим, що будуть їх «мочити». Під «ударом» опинилася Іванівська сільська громада. Її очільник Михайло Кулик запевняє, що вимушений «воювати» із сотнею «студентів» з різних регіонів, які одночасно забажали «своїх» гектарів.

За словами Михайла Кулика, все почалося зі звернень про виділення по 2 гектари із земель запасу. З одного боку вітчизняне законодавство гарантує всім громадянам їхнє право на ділянку для заняття сільгоспвиробництвом, а з іншого – жоден з тих, хто звернувся, не має стосунку до громади та навіть району. Більш того, місцеві люди потребують пасовиськ, а влада перш за все має турбуватись про тих, хто мешкає у громаді.

У відповідь на відмови бажаючі отримати по 2 га, а це переважно студенти, почали звертатися до суду, якій став на бік позивачів. До Іванова вже надходять рішення, за якими місцева влада має задовольнити вимоги молодих українців. 

Слід зауважити, що подібні схеми – не новина. Кілька років тому навіть у Вінниці певний час існував «офіс», де укладали «угоди» з будь-ким, хто погоджувався за помірну платню надати свої персональні дані для оформлення земельної ділянки. Таких людей за оголошеннями шукали. Після скандалу «контора» залишила приміщення у центрі міста. Але вона не була єдиною. У такий спосіб набирали майбутніх «власників» по всій країні, а махінатори діяли у різних регіонах і подекуди доволі ефективно.

Після розголосу у ЗМІ та залучення правоохоронців до пошуку організаторів схем, такі «офіси» на деякий час зникли. Складається враження, що нині «сірий» бізнес почав відновлюватись. Принаймні, на Вінниччині.

Як повідомляють на сайті облради, про заходи з протидії захопленню земельних ділянок у громадах йшлося 26 жовтня на нараді голови Вінницької облради Вячеслава Соколового з очільниками місцевих громад.

«Рішеннями суду нас закидають щодня. Я вважаю, що це метод шахрайства від жителів не нашої громади, які вимагають надати їм по 2 га із земель запасу, які наші люди використовують для випасання худоби», - зауважив голова Іванівської громади Михайло Кулик.

За його словами, ті, хто звертався, - 111 молодиків, «яким по 18-19 років, максимум 20». З деякими з тих «студентів», хто подав заяву на отримання земельної ділянки, М.Кулик спілкувався особисто.

«Вони не розуміють про що мова. Один навіть попросив допомогти вийти з цієї справи. Молодий чоловік сказав, що йому дали 500 гривень, щоб він подав заявку, а потім відмовився від ділянки», - пояснив очільник Іванівської громади.

Він уточнює, що нині «студенти» разом хочуть виділення 220 га, а далі хочуть претендувати на всі 500 га земель запасу, які є в громаді.

«Йдуть шляхом залякування. Вже телефонували, кажуть, будемо «мочити», - зазначив М.Кулик.

За словами Вячеслава Соколового, нині існують різні сценарії захоплення земель. Ті, хто  мають доступ до інформації про вільні земельні ділянки, а також можливість вплинути на процедуру відведення цих ділянок, реалізують корупційні схеми з метою відчуження майна державної та комунальної власності.

Саме під час реалізації однієї з найпоширеніших схем залучаються підставні особи (або використовують паспортні дані), від імені яких, відповідно до статті 118 Земельного кодексу України, подається заява про безоплатне отримання земельної ділянки для ведення селянського господарства, садівництва, дачного будівництва тощо. Надалі з метою отримання прибутку виведені земельні ділянки перепродають, що ускладнює, або й, взагалі, унеможливлює повернення їх громаді, адже покупці є добросовісними набувачами майна.

«Якщо у вас є випадки неправомірних дій щодо земельних питань, не мовчіть, надавайте нам інформацію – ми її систематизуємо для негайного реагування. Нині багато  говорять про недосконале законодавство щодо обігу земель і необхідність змін. Але закон маємо такий, який є, його потрібно виконувати та діяти в правовому полі. Ми уже готуємо пропозиції щодо змін до законодавства, чекаємо й на ваші. Плануємо винести на найближчу сесію обласної Ради звернення до усіх обласних рад про спільне звернення до Верховної Ради. Земля  - це ресурс громад! Вона має працювати на розвиток територій, а не бути об’єктом», - наголосив Вячеслав Соколовий.

Отже наразі на Вінниччині збирають факти про подібні атаки для протидії та відповідей махінаторам.