На Вінниччині відкрили третю в цьому році нову сучасну школу

Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили третю в цьому році нову сучасну школу

У перший навчальний день 154 учні села Михайлівка Гайсинського району отримали нову школу. На неї тут чекали з 1990 року, коли заклали перший камінь у фундамент навчального закладу. До цього школярі та вчителям доводилося тіснитися у трьох пристосованих приміщеннях, одне із яких зведене 105 років тому, ще у 1913 році. Через брак місць 1-2 класи навчалися у дитячому садочку.

У перший навчальний день 154 учні села Михайлівка Гайсинського району отримали нову школу. На неї тут чекали з 1990 року, коли заклали перший камінь у фундамент навчального закладу. До цього школярям та вчителям доводилося тіснитися у трьох пристосованих під навчання приміщеннях, одне із яких зведене 105 років тому, ще у 1913 році. Через брак місць 1-2 класи раніше навчалися у дитячому садочку.

Через дефіцит коштів будівництво школи «заморожувалося» кілька разів. Новий навчальний заклад зводили «всім миром». Загалом було витрачено 19 мільйонів гривень. Лише у 2018 році з державного бюджету виділено 2 млн. 700 тис. грн., з місцевого – 379,6 тис. грн.

«Наша школа будувалася 28 років. Будівництво проводилося в три етапи, розпочалося ще силами місцевого колгоспу, до 1996 року були зведені стіни та перекрито дах. До 2006 року тривала перерва. Працівники школи по можливості доглядали, щоб приміщення не руйнувалося. Після 2008 року, коли були встановленні вікна та проведені штукатурні роботи, будівництво знову було заморожено. Але почалася криза і вже в 2012 році розпочався останній етап будівництва. Звісно ж, останні роки були вирішальними.

Тепер ми маємо просторі, сучасні приміщення і новітнє обладнання, спортивну залу та їдальню, діє комп’ютерний клас.  У школі є п’ять інтерактивних дощок і 11 телевізорів. В рамках нової української школи ми отримали для наших першокласників, а їх цьогоріч 16, сучасні парти. Тепер діти з села Михайлівка нічим не відрізняються від учнів Києва, Вінниці та інших міст. А в школі навчаються виключно діти із нашого села», - розповів директор школи Анатолій Балахтар.

Під час урочистого відкриття голова облдержадміністрації Валерій Коровій подарував школі сертифікат на на 362 тисяч гривень для придбання обладнання для математичного класу.

«Дітки у нас найкращі. Вони повинні мати майбутнє, а ми - дорослі - повинні зробити все для того, щоб вони були щасливі і пишалися тим, що живуть в прекрасній, сучасній, модерновій Україні. А для того, щоб бути успішними, мають отримати сучасні знання в гарних умовах. Перш за все хочу подякувати вашій активній громаді. Адже хто б що не говорив, але ваша ініціатива, прагнення були основною рушійною силою. Також у вас дуже активний народний депутат Микола Кучер, активна позиція у районних депутатів, місцевої влади», - зазначив Валерій Коровій.

За його словами, загалом цьогоріч по Україні відкривається 12 абсолютно нових шкіл, і три з них на Вінниччині.

«Всі ці три школи починалися будуватися на початку 90-х. А зараз це сучасні будівлі. Мало хто вірив, що під час війни будемо будувати, розвивати, створювати умови, але ми це зробили. Однак маємо пам’ятати тих хлопців, які віддали своє життя за Україну, і бути вдячним тим, хто сьогодні захищає державу в окопах, на блок-постах, дають нам можливість бути щасливим», - підкреслив Валерій Коровій.

Нагадаємо, у Зведенівці на Вінниччині відкрили нову школу, на яку чекали майже 30 років. Раніше NaПарижі повідомляв, що 1 вересня двері відчинила і нова Сосонська школа.