На Вінниччині створять інклюзивні групи на усіх рівнів освіти

Новини Вінниці / На Вінниччині створять інклюзивні групи на усіх рівнів освіти

Відповідно до ухвали Уряду, усі діти з особливими освітніми потребами навчатимуться в позашкіллі та матимуть усі умови для її розвитку. Відомо, що остаточно рішення було ухвалено учора, 21 серпня 2019 року, під час засідання Уряду.

Відповідно до ухвали уряду, усі діти з особливими освітніми потребами навчатимуться в позашкіллі та матимуть усі умови для її розвитку. Відомо, що остаточно рішення було ухвалено учора, 21 серпня 2019 року, під час засідання Кабміну. Це означає необхідність підлаштувати приміщення у всіх закладах Вінниччини.

Як стало відомо з сайту Вінницької ОДА та зі слів першого заступника міністра освіти і науки Павла Хобзейа, вперше прийнята в Україні постанова встановлює чіткі правила, як організувати інклюзивне навчання в позашкіллі. У документі прописано усі необхідні кроки – від того, що робити батькам для зарахування дитини, до дій адміністрації закладу та його засновників.

Даний документ є досить важливим для розвитку інклюзію в різних закладах освіти. Адже, раніше подібні порядки були затверджені для дитсадків, шкіл, профтехів та вишів. Тобто правила організації інклюзії написані для усіх рівнів освіти.

Аби дитина з особливими освітніми потребами змогла вступити до позашкільного закладу, її батькам або законним представникам необхідно подати відповідну заяву, та додати до неї  документи, які підтверджують наявність ООП (висновок ІРЦ, індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю).

Усі керівники закладів, до яких вступають діти з особливими потребами, зобов’язані створити інклюзивну групу, з командою психолого-педагогічного супроводу, до якої обов’язково мають входить педагогічні працівники, адміністрація закладу та за потреби інші спеціалісти. Ця команда буде працювати над розробкою індивідуального навчального плану разом із дитиною з особливими освітніми потребами та її батьками.

Важливо, що для старту роботи інклюзивної групи заклад позашкільної освіти має відповідати таким вимогам:

архітектурна доступність будівель, приміщень та прилеглої території;

підтримка принципів універсального дизайну в сфері освіти;

відповідна матеріально-технічна та навчально-методична база.

Їх мають забезпечити адміністрація та засновники закладу.

Нагадуємо, що в липні набрав чинності порядок про відкриття інклюзивних груп у виші чи закладі профосвіти, а у червні – про створення інклюзивних груп у дошкіллі. Ще раніше, 2017 року, Уряд затвердив правила, як функціонуватимуть  інклюзивні класи у закладах загальної середньої освіти.