На Вінниччині припинили режим «надзвичайної ситуації», пов'язаний зі спалахом гепатиту А

Новини Вінниці / На Вінниччині припинили режим «надзвичайної ситуації», пов'язаний зі спалахом гепатиту А

У Вінниці сьогодні, 12 грудня, відбулось позачергове засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС. На ньому прийнято рішення про припинення дії режиму «надзвичайної ситуації» на території Вінницької області, який був оголошений 30 жовтня.

Про це повідомив Сергій Борзов, начальник Вінницької ОВА.

Нагадаємо, 8 грудня головний держсанлікар України Ігор Кузін заявив про ліквідацію спалаху гепатиту А на Вінниччині. Він констатував, що виявляються лише поодинокі випадки захворювання. До того Кузін припустив, що інфекція почала розповсюджуватися з одного з місцевих ринків.

Нині С.Борзов повідомив, що «зробив зауваження профільним службам, чиї дії або бездіяльність призвели до масового спалаху гепатиту А».

«Акцентував на необхідності розробити «дорожню карту» з чітким алгоритмом дій усіх структур, а також уповноважених осіб, які відповідають за кожен етап реагування на подібні ситуації», - зазначив очільник області.

На його думку, це необхідно, оскільки на початку епідемії влада не отримала, як сказав начальник ОВА, «своєчасно інформацію про спалах, що призвело до втрати часу вкрай необхідного для ефективного проведення епіддослідження».

«Вважаю, що галузь охорони здоров'я справилася зі своїм завданням, проте висновки із ситуації, що склалась потрібно зробити серйозні», - додав він.

Олеся Рудницька

12 грудня, 2023