На Вінниччині почали «зачищати» осіб, які отримали фіктивний статус інваліду війни з Росією

Новини Вінниці / На Вінниччині почали «зачищати» осіб, які отримали фіктивний статус інваліду війни з Росією

Під час перевірки особових справ інвалідів російсько-української війни на Вінниччини, виявлено понад 25 фактів фальсифікацій. Приміром, один співробітник правоохоронних органів впав на тролейбусній зупинці у Вінниці, отримав травму голови, а згодом «став» інвалідом війни з усіма можливими пільгами та відповідною пенсією. Наразі таким «інвалідам» в області «об’явлено війну».

Під час перевірки особових справ інвалідів російсько-української війни на Вінниччини, виявлено понад 25 фактів фальсифікацій. Приміром, один співробітник правоохоронних органів впав на тролейбусній зупинці у Вінниці, отримав травму голови, а згодом «став» інвалідом війни з усіма можливими пільгами та відповідною пенсією. Наразі таким «інвалідам» в області «об’явлено війну».

Через безліч пільг статус інваліда війни завжди «користувався попитом». З радянських часів. Наприкінці ХХ сторіччя навіть жартували, що щороку більшає тих, хто отримав ушкодження під час війни з нацистами. Виявляти на Вінниччині почали й інвалідів російсько-української війни.

Керівник відділу у справах ветеранів АТО Вінницької ОДА, фронтовик Андрій Грачов у Facebook 10 березня написав, що «управління закінчило перевірку встановлених статусів по всій Вінницькій області», а «результати здивували» не на жарт.

У Вінницькій області зареєстрована 771 особа з інвалідністю внаслідок російсько-української війни. Після проведеного секвестру особових справ співробітники стикнулися з тим, що до близько 100 людей є питання. З них понад 25 осіб не зрозуміло як отримали цей статус.

«Є навіть такі, що не перебували в зоні проведення АТО/ООС. Серед них знайшлись ті, хто отримав травму у Львові і якимось незрозумілим чином став особою з інвалідністю внаслідок війни», - вказав А.Грачов.

Він зазначає, що більшість з фіктивних інвалідів війни – правоохоронці. Окремо він розповів про випадок з паном П., який впав на тролейбусній зупинці у Вінниці, а потім дивним чином став інвалідом війни на Сході.

«Звісно, так не буде. Ми почали процедуру позбавлення статусів тих, хто й уявлення не має про війну, але чомусь опинився в наших рядах. Процес запущено. І я доведу його до логічного завершення, нехай хоч каміння падає з неба», - обіцяє посадовець.

За його словами, вже розроблено алгоритм. Позбавлятимуть статусу комісійно, якщо людина не надасть документи, що підтверджують отримання статусу «особи з інвалідністю внаслідок війни».

Хоча загалом перевірка виявила понад 100 порушень, але у більшості випадків це технічні нюанси, адже, приміром, у перші роки війни у довідках бійцям писали, що інвалідність пов’язана з «виконанням службових обов’язків», не вказуючи, що травмовані на війні.

«Таких чіпати не будемо. Те, що ці люди отримали інвалідність на війні, у мене не викликає жодного сумніву. Найцікавішим є те, що багатьох я знаю особисто. Розуміючи певні нюанси 2014-16 років, знаю, чому так вийшло. Але хлопці, треба буде донести певні документи», - запевняє А.Грачов.

Звісно, ревізія справ викличе певний супротив. Андрій Грачов одразу попереджає, що саме він вийшов з ініціативою перевірки, адже хоче відновити «історичну справедливість». Допис у соцмережі вже схвально сприйняли в інших регіонах, тому він радо поділиться досвідом і надасть «дорожню карту» позбавлення статусу усіх тих, хто на це не заслуговує.

Проте воювати з «липовими інвалідами» він не збирається. Посадовець пояснює, що хоча такі особи певний час користувалися пільгами та виплатами, але якщо добровільно відмовляться від статусу, то лише тих, хто видавав посвідчення, чекає максимум догана. І близько 20 випадків добровільної відмови вже є. А також один судовий позов до управління через позбавлення статусу.

«Якщо ми розуміємо, що статус надано протизаконно, людина позивається, то вимагатимемо також від нього компенсувати всі збитки держави, а саме виплатити розмір пенсій, пільг, отриманих допомог та іншого», - запевняє А.Грачов.  

Також він визнає, що є багато людей зі статусом учасника бойових дій, які ніколи не воювали. Але їх справи у Мінветеранів і на рівні облдержадміністрації немає інструментів «чистки» списку ветеранів.

Олег Верлан

16 березня, 2021