На Вінниччині енергетики створили п’ять мереж з власною генерацією

Новини Вінниці / На Вінниччині енергетики створили п’ять мереж з власною генерацією

Координаційною радою з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької облради ухвалено рішення щодо максимального убезпечення об’єктів критичної інфраструктури, особливо енергетичних підприємств. За формальним боком рішення криються цілком фізичні кроки, які допоможуть попередити блекаут у разі масованих ударів російськими терористами по критичній інфраструктурі.

Як повідомляє АТ «Вінницяобленерго», генеральний директор Юрій Касіч під час свого виступу на засіданні ради закцентував увагу на підготовці зокрема підприємства до зими. Згадавши про гіркий досвід минулого осінньо-зимового періоду, коли було пошкоджено 16 повітряних ліній та відновлено їх в найкоротший термін, розповів, як нині проводиться робота щодо фізичного захисту об’єктів товариства.

Зокрема, за його словами, на підстанціях 110 кВ міського кільця Вінниці завершується відновлення інженерних споруд для захисту найважливішого обладнання. Крім того, на десятьох визначених разом в ОВА підстанціях області також відновлюються захисні споруди.

Підприємство укомплектовано аварійними джерелами енергозабезпечення (генераторами) необхідної кількості для забезпечення центрів керування та ремонтних бригад потужністю від 2,5 до 80 кВт.

Переглянуто перелік аварійного запасу (з врахуванням військового запасу), збільшені позиції по обладнанню, пошкодження якого було найбільшим минулого осінньо-зимового періоду.

«Також окремо хочу виділити, що у Вінницькій області вже створено п’ять так званих мереж «мікрогрід», тобто невеличких збалансованих районів споживання з власною генерацією. Це вдалося зробити за рахунок злагодженої взаємодії АТ «Вінницяобленерго» та одного з операторів малих ГЕС у Вінницькій області», - зазначив Ю.Касіч.

За його словами, вже другий рік поспіль проводяться натурні випробування запуску «з нуля» цих малих ГЕС, тобто пуску після повного відключення.

«В такому режимі ці ГЕС в змозі забезпечити надійним живленням прилеглі до них населенні пункти – це фактично і є нова розподілена генерація в дії», - пояснив він.

На завершальній стадії робота з розроблення принципово нових електричних режимних схем резервування мереж високого класу напруги по місту Вінниця, а також електричних мереж південних районів Вінницької області.

«Щодо захисту наших працівників, то підприємство має і підтримує у справному стані 3 повноцінних укриття та близько 25 протирадіаційних і найпростіших укриттів. Вони відкриті не тільки для нашого персоналу, але й для всіх, кому таке укриття необхідно», - наголосив під час засідання Координаційної ради Юрій Касіч.