На скільки подорожчає хліб для вінничан? У «Концерні «Хлібпром» пояснили чинники

Новини Вінниці / На скільки подорожчає хліб для вінничан? У «Концерні «Хлібпром» пояснили чинники

Найближчим часом хлібобулочні вироби додадуть у ціні. Вінницькі виробники не приховують, що змушені піднімати їх, адже відбулося подорожчання фактично усіх складових. Редакції у ПрАТ «Концерн «Хлібпром» пояснили, що спостерігають 25-30%-е зростання вартості усіх інгредієнтів.

Найближчим часом хлібобулочні вироби додадуть у ціні. Вінницькі виробники не приховують, що змушені піднімати її, адже відбулося подорожчання фактично усіх складових. Редакції у ПрАТ «Концерн «Хлібпром» пояснили, що спостерігають 25-30%-е зростання вартості усіх інгредієнтів.

Як раніше писав NaПарижі, до кінця року прогнозують подорожчання "соціального" хліба на 15-20%. Таку думку висловив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко. Він мав на увазі найбільш популярні сорти, які купують люди з відносно невеликими статками.  

На запит щодо відсотку зростання продукції підприємства «Вінницяхліб» у ПрАТ «Концерн «Хлібпром» зазначили, що «поняття соціального хліба вже давно відсутнє на законодавчому рівні».

«Якщо ринкова ситуація диктує певні умови для подорожчання, то це подорожчання стосується всіх видів і сортів хліба, оскільки базова сировина для всіх однакова.

У вересні-жовні 2020 року відбулось підвищення цін на основну сировину хлібобулочних виробів – продовольчу пшеницю. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року вартість продовольчої пшениці зросла  орієнтовно на 30%. На це вплинули кілька факторів. Насамперед – не врожайність в Україні та низька якість пшениці. Також на вартість основної сировини хлібних виробів – продовольчої пшениці, вплинуло активне виконання трейдерами зовнішньоекономічних контрактів, які не були закриті під час пандемії.

Подорожчали також інші складові хліба та хлібобулочних виробів, такі як, цукор та олія соняшникова.

Станом на сьогодні цукор виріс в ціні орієнтовно на 30% в порівнянні з минулим маркетинговим роком. Це пов’язано зі зменшенням посівних площ буряка та низькою цукристістю культури. 

Олія також виросла у ціні з 25 до 30% і ця тенденція продовжує зберігатися. Це також пов’язано з цьогорічними погодними умовами в Україні. У зв’язку з посухою у центральних регіонах немає урожаю соняшників.

Зважаючи на ріст цін на основну сировину хлібних виробів неможливо уникнути перегляду ціни безпосередньо на сам продукт. Ціни будуть переглянуті відповідно до вартості сировини.

Станом на сьогодні тенденція зростання цін продовжується, зі сторони держави важелі впливу на динаміку зростання цін на продовольчу пшеницю поки відсутні, тому виробники не можуть спрогнозувати чіткий відсоток росту ціни на хліб та хлібобулочні вироби», - повідомили у компанії.

Це означає, що можна зробити висновок – варто чекати значного подорожчання хліба. За буханець «братимуть» на 30% більше.

Макс Мельник

9 жовтня, 2020