На маршрутах буде спокійно: перевізники та бійці АТО Вінниччини домовилися співпрацювати

Новини Вінниці / На маршрутах буде спокійно: перевізники та бійці АТО Вінниччини домовилися співпрацювати

Питання монетизації не обговорював хіба що лінивий. Нова система компенсацій породжує побоювання серед пільговиків. Нещодавно свій рішучий протест заявили учасники бойових дій. «Хмизу у багаття підкинуло» і оголошення, які на початку червня з’явилися в автобусах на Вінниччині, в яких перевізники попередили, що з 1 липня за проїзд платитимуть усі без винятку, в тому числі пільгові категорії. Учасники АТО заявили про рейди щодо дотримання перевізниками закону про пільгове перевезення.

Питання монетизації не обговорював хіба що лінивий. Нова система компенсацій породжує побоювання серед пільговиків. Нещодавно свій рішучий протест заявили учасники бойових дій. «Хмизу у багаття» підкинуло і оголошення, які на початку червня з’явилися в автобусах на Вінниччині. В них перевізники попередили, що з 1 липня за проїзд платитимуть усі без винятку, в тому числі пільгові категорії. Учасники АТО заявили про рейди щодо дотримання перевізниками закону про пільгове перевезення.

Однак після хвилі обурень в соціальних мережах і не тільки, переважна більшість перевізників та бійців АТО області таки знайшли спільну мову та напрацювали алгоритм взаємодії в плані пільгового перевезення, аби уникнути соціальної напруги. Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції. Обидві сторони визнають від конфліктів залишаться у програші всі.

За словами представника обласної асоціації інвалідів, ветеранів війни та волонтерів АТО Леоніда Гуменного, учасники бойових дій, які мають право на пільговий проїзд з першого липня таки контролюватимуть діяльність перевізників. Однак мирно і виключно в межах закону.

«Говорю лише від імені нашої асоціації, а вона найбільша в області. З 1 липнями ми по всій області здійснюватимемо громадський контроль з перевезеннями на міжміських і приміських маршрутах. Всі мають правильно зрозуміти що це таке. Діятимемо виключно в законодавчому полі. Ніякого блокування автотранспорту, провокацій зі сторони учасників АТО здійснюватися не буде. Навіть якщо на маршруті виникне непорозуміння з водієм, скандалу влаштовувати також ніхто не буде.

Ми розробили механізм і напряму проблему вирішувати із перевізниками. Голови спілок по районах матимуть всі дані перевізників і зв’язуватимуться безпосередньо з ними. Не лише коли проводитимемо моніторинг, а в будь-який інший день, коли виникатимуть проблеми», - наголосив Леонід Гуменний.

В свою чергу, перевізники нарікають, що транспортна галузь знаходиться в, м’яко кажучи, плачевному стані. Автобусний парк в області останні кілька років взагалі не оновлювався.

«Транспортна галузь в занепаді, не лише на Вінниччині, а й по всій Україні і потребує уваги влади. Останній раз новий автобус на теренах нашої області був куплений перевізниками в 2013 році. Цьому є декілька причин: ціни на все піднялися в 3-4 рази, враховуючи курс американського долару, вартість перевезення здорожчала в окремих випадках в 2 рази, а то й менше. Постійно боримося із нелегалами. Також не відшкодовуються збитки за пільгові перевезення», - вказав керівник громадської спілки «Вінницька обласна об'єднана асоціація перевізників» В’ячеслав Дарморос.

Тому перевізники зізнаються, для них вигідніше була б монетизація. Адже на сьогодні компенсацію від держави за пільгові перевезення якщо отримують, то мізерну, приблизно 30%. І коли на міжміських маршрутах, а це відстань більше 50 кілометрів, за проїзд пільговиків хоч частину коштів, та все ж повертають, то на приміських - мова йде про міжрайонні маршрути, де відстань до 50 кілометрів - ні. Більше того, за словами керівника громадської спілки «Вінницька обласна об'єднана асоціація перевізників» В’ячеслава Дармороса, на таких маршрутах, а в області їх майже 150, на сьогодні немає механізму повернення компенсації.

«Наша громадська спілка представляє частину перевізників, майже всіх, які діють на теренах області. На зборах вирішили, що з 1 липня там, де ми отримуємо компенсацію за перевезення пільгових категорій, будемо возити, як возили. Там, де не відшкодовуються витрати, ми будемо возити по 2 чоловіка з числа учасників АТО безкоштовно і чекатимемо від влади кроків із розроблення механізму, щоб хоча б частину коштів нам повернули. Ніяких конфліктів не буде на Вінниччині зі сторони перевізників та учасників бойових дій», - сказав В’ячеслав Дарморос.

Перевізники обіцяють, якщо на одному "виїзді" буде більше двох учасників бойових дій, які мають право на пільговий проїзд, возитимуть і їх. Виганяти із автобуса нікого не будуть.

Нагадаємо, на Вінниччині учасникам АТО залишили безкоштовний проїзд в автобусах на міжміських маршрутах. Відповідне розпорядження підписав голова облдержадміністрації Валерій Коровій.