На комунальній мапі Вінниці існують «п’ять будинків-привидів»

Новини Вінниці / На комунальній мапі Вінниці існують «п’ять будинків-привидів»

Хоча комунальна реформа з впровадженням інституту управляючих та обслуговуючих компаній мала б вирішити питання контролю за багатоповерхівками, у Вінниці ще залишилися будники з «невизначеним» статусом. Жильці не створили ОСББ, щоб керувати самостійно, і до їхніх будівель не мають відношення ЖЕКи. Фактично вони, як ліхтарики на вулиці Пирогова, «зависли у повітрі».

Хоча комунальна реформа з впровадженням інституту управляючих та обслуговуючих компаній мала б вирішити питання контролю за багатоповерхівками, у Вінниці ще залишилися будники з «невизначеним» статусом. Мещканці не створили ОСББ, щоб керувати самостійно, і до їхніх будівель не мають стосунку ЖЕКи. Фактично, вони, як ліхтарики на вулиці Пирогова, «зависли у повітрі».   

Будинок № 48 на проспекті Коцюбинського у такому стані знаходиться давно. Задля його, так би мовити, «життєдіяльності» співмешканці мали б створити об’єднання співвласників багатоповерхового будинку (ОСББ). Натомість, власники квартир на загальних зборах вирішили віддати будівлю «у руки» ЖЕКу №5.

«Протокол зборів з усіма підписами ще рік тому були надані у міську раду, яка не згодна прийняти будинок. Причини кожного разу різні, зокрема на наше звернення у мерії відповіли, що це неможливо через те, що будинок не в комунальній власності. На всі звернення мешканців ми отримували одну відповідь – створюйте ОСББ», – каже один із жителів будинку Валерій.

За словами директору департаменту житлового господарства Вінницької міськради Романа Фурмана, оскільки мова йде про відомче житло, воно апріорі є приватним, зборів жителів, які хочуть «передачі» у комунальну власність, не достатньо. Немає законних підстав. Інша справа, якщо люди створили ОСББ. Як юридична особа, воно має право укладати договори на обслуговування.   

«Більшість мешканців цього не бажають через особисті причини. Так, вони менше сплачують за утримання будинку. Наприклад, за електропостачання у місцях загального користування ніхто не платить, але борги накопичуються, і одного разу у «Міських електромережах» його відключать», – пояснює Роман Сергійович. 

Формально цей і інші будинки, які можна назвати «привидами» для комунальної сфери міста, «належать» ЖЕК-23, як компанії, яка має їх обслуговувати. Однак вона не втручається в життя житлового фонду, а рахунки виставляє за свої «послуги» символічні. Мешканець Валерій розповідає ще про інші цікаві деталі.

«Ми самі не зрозуміли, як і коли, але один під’їзд будинку опинився в комунальній власності, а інший, в якому я живу – в приватній, де балансоутримувачем є приватна компанія «Поділля Буд», – стверджує вінничанин.

За його словами, у під’їздах при «розподілі» виявилися різні адреси. Чоловік стверджує, що коли «ділили» будинок, в акті введення в експлуатацію було вказано про розподіл інженерних мереж та лічильників.

«Але цього не зробили. Всі комунікації знаходяться в сусідньому під’їзді, до яких в нас немає доступу. Більше того, місцеві мешканці навіть не мають куди перенести лічильники, оскільки їхні підвали продані. Без нашої згоди, хоча вони є власністю мешканців будинку», – наголосив Валерій.

Вінничанин запевняє, що наче в повітрі розчинився ЖЕК №23, який  раніше обслуговував будинок. На дверях їхнього офісу нині висить замок. На жаль, додзвонитися до контори не вдалося й нашим журналістам.  

«Комісія, яка була призначена міською владою, під час введення в експлуатацію багатоквартирного будинку визначила нам експлуатуючу організацію – ЖЕК №23. Зараз цієї організації немає, ми не знаємо де її шукати. Координати її нам не відомі. Знову ж таки, ми про це офіційно повідомили міську раду, яка надала відповідь, що нас обслуговує той же ЖЕК №23. Крапка. До липня комунальні послуги ми сплачували, а з тих пір їх нам навіть не нараховують. Як зламався ліфт, ми самі збирали гроші, його ремонтували і тепер платимо за його утримання», – зауважив наш співрозмовник.

Роман Фурман запевняє, що ситуація, коли людям пропонують створити ОСББ, триває більше 5 років. Тепер вони опинилися у вкрай складному становищі. Їм навіть звичайну довідку нема де взяти…

Однак, дев’ятиповерхівка біля Центрального ринка не єдина, яка опинилася у такому стані. Як зазначив начальник відділу розвитку ОСББ Вінницької міськради Ігор Іванов, на комунальній мапі міста налічується таких п’ять.

Окрім вищезгаданого, в аналогічній ситуації опинилися жителі будинків на вул. Князів Коріатовичів, 181-а, Стрілецькій, 75, Данила Нечая, 67 та 3 провулку Глінки, 15-а. Лише в двох з них мешканці розпочали створювати об’єднання. Схоже, за будь-яких умов це єдиний вихід, який можуть запропонувати мешканцям у мерії…    

Саша Григоровська, Олег Верлан

Антон Булгаков

1 листопада, 2017