Мироточиву чудотворну ікону Божої Матері з Вінниччини оголосили загальноцерковною святинею

Новини Вінниці / Мироточиву чудотворну ікону Божої Матері з Вінниччини оголосили загальноцерковною святинею

У Києві 18 жовтня відбулося чергове засідання Священного Синоду. Заслухавши інформацію митрополита Вінницького і Барського Симеона, Синод благословив загальноцерковне шанування чудотворної ікони Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)», яка перебуває у Вінницько-Барській єпархії, визначивши днем її шанування 26 жовтня (13 жовтня по старому стилю).

Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

Ікона Божої Матері, яка знаходиться у с. Мирне (колишня Кіровка) Хмільницького району Вінницької області, прославилася мироточінням і багатьма чудесами зцілень, які відбуваються, починаючи з 2007 року. Примітно, що рішення про шанування Мирненської ікони Божої Матері було прийняте 18 жовтня. Саме в цей день у 2010 році митрополит Симеон звершив освячення храму у с. Мирне (тоді ще – Кіровка), який був збудований для цього чудотворного образу.

Довідка про ікону Пресвятої Богородиці «Іверська-Мирненська (Мироточива)»

Ікона Пресвятої Богородиці «Іверська-Мирненська (Мироточива)» знаходиться у храмі, названому на її честь, у с. Мирне (колишня Кіровка) Калинівської міської територіальної громади Хмільницького району Вінницької області. У цьому ж храмі знаходяться й інші ікони, з яких впродовж багатьох років постійно витікає ароматне миро. До недавнього часу ці ікони називали «Кіровськими святинями» і відомі вони були не лише на Вінниччині, а й по всій Україні.

Перші чудеса від «Кіровських святинь» були зафіксовані у 2007 році. Біля дверей храму вранці перед службою люди побачили ікону Всіх Святих. Як з’ясувалося пізніше, колись цю ікону разом з іншими святинями викинули на подвір’я зі зруйнованої у 1947 році місцевої Покровської церкви. Ікону забрав додому один набожний чоловік, заповівши дітям передати її у відновлений храм. Однак ікона замироточила вдома у цієї сім’ї, й родина принесла її під двері церкви, яку щойно відкрили у селі у пристосованому приміщенні.

Незабаром у церкві замироточила інша ікона – образ Христа Спасителя. Це сталося 14 серпня 2007 року на свято мучеників Маковеїв, під час служби. Спочатку люди побачили лише сяйво, а мироточіння не помітили. Лише коли під іконою на підлозі побачили краплі і спробували з’ясувати їхнє походження, зрозуміли, що це миро, яке витікає з ікони і розповсюджує навкруги приємний аромат.

Мироточиву ікону Спасителя помістили в кіот поруч з іконою Всіх Святих. Незабаром сталось ще одне диво – на внутрішній частині скла ікони Спасителя з дрібнесеньких крапельок мира з’явився нерукотворний образ Пресвятої Богородиці.

Третє чудо сталося восени, на свято архістратига Божого Михаїла (21 листопада 2007 року). Заплакала Іверська ікона Божої Матері, привезена настоятелем храму протоієреєм Віталієм Трачем з Браїловського жіночого монастиря, що знаходиться неподалік від Вінниці. Незабаром сльози змінилися крапельками ароматного мира.

Саме ікона Божої Матері «Іверська-Мирненська» мироточить найбільше. Раз у тиждень настоятель збирає миро і роздає паломникам. Найсильніше образ мироточить, коли правиться Літургія. Миро стікає на вату, яку роздають вірянам. Іноді мироточіння буває настільки рясним, що за добу збирається понад літр мира.

У 2010 році на честь чудотворного образу Богородиці «Іверська» парафіяни за один рік збудували храм. І ось вже понад п’ятнадцять років головна святиня храму приваблює до себе прочан з України та зарубіжжя, які приїжджають до Мирного з надією і сподіванням отримати благодатну допомогу Божої Матері. До речі, сама назва села Мирне походить від слова «миро». Місцеві жителі вирішили перейменувати село і замість радянської Кіровки, дати назву, яка б нагадувала про диво, яке Божа Матір зволила явити на цьому місці.

З 2007 року від чудотворної ікони Божої Матері і від мира, що витікає з неї, сталося чимало зцілень, і тисячі віруючих приходять до Матінки Божої зі своїми бідами і проханнями. В історії ікони записано багато свідчень про дивовижні зцілення і оздоровлення навіть від найстрашніших недуг, включаючи рак і безпліддя.

Перше оздоровлення, яке було зафіксоване, – це вилікувана мастопатія у жінки з Житомира. Серед найяскравіших – випадок з хлопцем на ім’я Олександр з села Ситківці Гайсинського району Вінницької області. Йому зробили трепанацію черепа, вирізали пухлину, а пізніше просто виписали додому, сказали, що його доля залежить від Бога. Батьки привезли його до церкви, і після тривалої молитви перед чудотворною іконою та помазання миром хлопець оздоровився. Якось до Мирного приїхав колектив дитячого будинку з Бердичева. Вихователі привозили покинутих батьками дітей, які страждають на церебральний параліч. В однієї дитини був параліч і псоріаз. Після помазування миром, псоріазні бляшки відлущилися з її шкіри, як луска з риби.

Одна родина приїжджала з півночі країни з немовлям. 8-місячне дитя неправильно лікували медики, навіть випробовували на ньому ліки. Біля ікон дитина також зцілилась. Відбувалися зцілення і в жителів Мирного. У одного місцевого чоловіка зупинився розвиток гангрени після того, як жінка почала змащувати хворе місце миром. Зафіксовані також зцілення прихожан від ракових пухлин. Одна жінка після одужання від онкологічної хвороби принесла величезний букет троянд і стала розсипати по храму із словами подяки.

Пам’ятною є історія родини, яка прилетіла з Німеччини, аби взяти чудодійного мира для своєї доньки Вероніки, котра захворіла на туберкульоз кісток. Після відвідин храму, не встиг ще літак, на якому вони поверталися, приземлитися у Мюнхені, як дівчинці стало краще, за три дні – ще краще, а потім хвороба взагалі відступила. З вдячності родина подарувала Богородиці гарну корону, яка до сьогоднішнього дня прикрашає кіот ікони. Подарунків вдячні за зцілення люди залишають біля ікони чимало. Хтось приносить золоті і срібні прикраси, а хтось – прості дерев’яні хрестики і особисті речі.

Та разом із тими, хто щиро увірував, з’являлися час від часу й скептики, які намагалися спростувати диво. Шукаючи викриття, деякі віддавали миро на експертизи, проводили журналістські розслідування, запрошували до храму науковців. Та всі ці спроби закінчувалися одним і тим же: наукового пояснення цьому диву просто не існує. За результатами лабораторних досліджень миро – це рідина-дистилят, але чому вона при цьому має такий особливий аромат, ніхто так і не в змозі пояснити. Ікону неодноразово витирали насухо, але миро продовжувало стікати. Причому, як спостерігали у храмі, миро не тече, а дійсно точиться і ніколи не витікає надмірно.

З благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона ікона Божої Матері з Мирного відвідала багато храмів на Вінниччині, а після того, як слава про чудеса від благодатного мира стала ширитися по всій Україні, іконам побувала в багатьох куточках нашої землі. Перед святинею вклонилися тисячі віруючих в храмах і монастирях Києва, Львова, Черкас, Луцька, Умані, Ужгорода, Кропивницького, Житомира, Вінниці, інших міст і сіл. Під час перебування у Києво-Печерській Лаврі образ Божої Матері «Іверської-Мирненської» одягли у ризу – подарували оклад.

Божа Матір через чудодійний образ продовжує являти Свою милість усім, хто потребує Її допомоги і захисту і звертається з молитвою про Її Материнський Покров перед Її святою і чудотворною мироточивою іконою «Іверська-Мирненська (Мироточива)» - святинею Подільського краю і всієї України.