Музей алмазів, «замок Острозьких», переправа на Бригантину: у Вінниці поділилися планами туристичної галузі до 2030 року

Новини Вінниці / Музей алмазів, «замок Острозьких», переправа на Бригантину: у Вінниці поділилися планами туристичної галузі до 2030 року

У Вінницькій міськраді оприлюднили «дорожню карту» розвитку туризму на найближче десятиріччя. Виглядає вона доволі привабливою, хоча у реалізації комплексу намірів є певні сумніви, адже деякі нові об’єкти доволі витратні, а для створення інших бажання міських посадовців замало. Проте інколи варто мріяти, аби створити хоча б «краплинку» з бажаного. Наразі до Вінниці туристи їдуть, будемо відверті, переважно задля того, аби побачити програму фонтану Рошен…

У Вінницькій міськраді оприлюднили «дорожню карту» розвитку туризму на найближче десятиріччя. Виглядає вона доволі привабливою, хоча у реалізації комплексу намірів є певні сумніви - одні об’єкти доволі витратні, а для створення інших лише бажання міських посадовців замало. Проте інколи варто мріяти, аби створити хоча б «краплинку» з бажаного. Наразі до Вінниці туристи їдуть, будемо відверті, переважно задля того, аби побачити програму фонтану Рошен… 

Стратегія розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року – змістовний документ, який за обсягом нагадує дипломну роботу, адже включає багато загальних «нарисів». Тому зупинимося на окремих амбітних проєктах, які автори праці планують створити чи перепрофілювати.

Реконструкція Замкової гори

На ділянці біля Староміського мосту, яка частково заросла чагарниками, а частково нещодавно була розчищена, планується відновити «мурований» замок. Звісно, це буде не точна копія творіння часів князів Острозьких, а певний архітектурний мікс. Ідею створення такої локації кілька років тому озвучував Євген Совінський, нинішній заступник директора департаменту архітектури та містобудування. Штучна фортеця, за задумом, має нагадувати давню споруду, але бути пристосованою для проведення майстер-класів та фестивалів. Проєкт цікавий, але його реалізація обійдеться в десятки мільйонів гривень.

Музей алмазів

Музей алмазів, планують створити на базі заводу "Кристал". Вінинчани старшого покоління ще пам’ятають, що підприємство було добре відоме не лише в Україні, але й за його межами. І саме завдяки огранці алмазів. Діамантові сережки чи каблучка з діамантом були одним із бажаних сувенірів з Вінниці, про які не говорили але активно купували  туристи із "соціалістичного табору" та компартійці. Нині ці часи можна лише згадувати, підприємство ледве тримається "на ногах", намагаючись здати в оренду територію, що залишилася.

В Стратегії передбачається створення музею, в експозиції якого буде представлена багата історія ювелірної галузі з можливістю замовити та придбати товар.

Чудова ідея, але ось вартість експонатів. Чи витрачатиме міська скарбниця кошти на їхнє придбання?  Звичайно, приватні інвестори зможуть поділитися «ювеліркою» для тематичних експозицій. Та чи захочуть «світити» свої статки, наражаючись на питання з боку органів - фіскальних та «нефікскальних»?

Парк Кумбари і готель «Доктор Нивінський»

Будівлю (вул. Оводова, 1) колишньої дитячої поліклініки, яку спочатку дали в оренду ТОВ «ЖЕО», а потім повернули місту, досі не відремонтовано. За задумом приватний інвестор може зробити там сучасний готельний комплекс з конференц-залами, облаштувати зелену зону Кумбар, реконструювати сходи Артинова та відновити переправу через Південний Буг на півострів Бригантина.

Якщо вмовлять одного з відомих у місті забудовників, то за кілька років буде і парк, і готель… 

Музей пошти

У майже зруйнованому будинку Ваксмана на вулиці Петлюри, яку «тримає» лоза дикого винограду, передбачається створення інтерактивного центру сімейного відпочинку. Тут люди різних поколінь зможуть пізнати історію комунікацій  - від паперової пошти до радіо, телефону та телеграфа. Частково приміщення хочуть віддати під музей української марки, щоб розмістити унікальну колекцію Якова Балабана. Для неї давно шукають підходящу площу.

Проблема у тому, що меценат або міська скарбниця має фактично звести нову будівлю на тому місці, оскільки зберегти залишки вкрай складно та дорого.

Територія SUN 

Занедбану паркову зону колишнього будинку відпочинку та дитячого санаторію ім. Коцюбинського на Старому місті (вул. Маяковського, 247) є в планах перетворити на «креативний хаб та рекреаційну зону для активного відпочинку, проведення культурних, освітніх, екологічних та урбаністичних подій».

Якщо робити акцент на формат «хіпі-ленд», то ідея виглядає реалістично. Але її потрібно наситити змістом, а не два рази за літо збирати по кілька десятків людей. «Мінусом» можна назвати відстань до центру – складно добиратися, автобуси їздять не часто.

Олег Верлан

12 серпня, 2020