Лікування раку легень: операції без крові та скальпеля

Новини Вінниці / Лікування раку легень: операції без крові та скальпеля

Сьогодні на жаль хвороби - це незаперечний факт. Більше того, все частіше чуємо, що комусь із рідних, друзів чи знайомих діагностують таке грізне захворювання, як рак. Захворюваність на рак і смертність від онкологічних недуг швидко ростуть у всьому світі. Одним з найбільш поширених видів злоякісних пухлин є рак легень. Це надзвичайно небезпечне онкологічне захворювання, яке займає лідируючі позиції в статистиці смертності. Аби врятувати здоров'я, а інколи і життя хворим, допомога повинна бути максимально вчасною,ефективною та безпечною, щоб пацієнти мали всі шанси на повне одужання. Лікуванням повинні займатися досвідчені фахівці, які мають в своєму арсеналі знання, досвід та сучасне обладнання.

Сьогодні на жаль хвороби - це незаперечний факт. Більше того, все частіше чуємо, що комусь із рідних, друзів чи знайомих діагностують таке грізне захворювання, як рак. Захворюваність на рак і смертність від онкологічних недуг швидко ростуть у всьому світі. Одним з найбільш поширених видів злоякісних пухлин є рак легень. Це надзвичайно небезпечне онкологічне захворювання, яке займає лідируючі позиції в статистиці смертності. Аби врятувати здоров'я, а інколи і життя хворим, допомога повинна бути максимально вчасною, ефективною та безпечною, щоб пацієнти мали всі шанси на повне одужання. Лікуванням повинні займатися досвідчені фахівці, які мають в своєму арсеналі знання, досвід та сучасне обладнання.

Хірурги  Подільського регіонального центру онкології перейняли досвід в онкологів Німеччини та Австрії

"Методів лікування раку легенів розроблена велика кількість", - каже завідувач торакальним відділенням Подільського регіонального центру онкології, к.м.н. Сергій Притуляк.

За його словами в онкології важливо, щоб і лікарі, які допомагають побороти недугу, і самі хворі розуміли, що життя під час лікування і після нього не закінчується. До того ж воно має бути якісним.

"Ключове слово - якісне. А якість життя визначається по можливості повною соціальною реабілітацією пацієнта, поверненням до повноцінного життя. Тому ми намагаємося обирати (якщо такий вибір є) ощадний підхід до лікування. Якщо говорити про хірургічне лікування раку легень, то відкриті операції технічно простіші для хірургів, проте ряд наукових робіт і практика показують, що сильні болі, які відчувають пацієнти в післяопераційний період, значно знижують саме якість життя. Саме тому в Подільському центрі онкології ми почали виконувати надскладні оперативні втручання малоінвазивним методом без скальпеля, і можна сказати, майже безкровні, адже розріз грудної клітини не проводиться. Пухлину із легенів видаляємо через крихітні проколи не зачіпаючи ребра.

Хірург робить три невеличкі отвори розміром 1- 2,5 см для доступу до грудної порожнини без її розкриття. Через них вводять торакоскоп (оптичну трубку для дослідження плевральної порожнини) і хірургічні інструменти. Зображення порожнини високого розрішення відображаються на моніторі, розташованого поруч з пацієнтом. Відеокамера дозволяє збільшувати зображення до десяти разів, під таким контролем хірург бачить більше, ніж при відкритих операціях. В плані абластики такі операції навіть кращі за відкриті оперативні втручання, адже маніпулятором можна дістатися до такого місця, до якого важко дістатися пальцями. До відкритого методу переходимо лише тоді, коли це диктує необхідність", - каже Сергій Миколайович.

Метод, яким оволоділи і блискуче використовують хірурги торакального відділення Подільського регіонального центру онкології, називається мінімально інвазивна хірургічна резекція легені. В Україні він вважається відносно новим підходом в хірургічному лікуванні раку легень, хоча в розвинених країнах, таких зокрема, як Ізраїль, США, Німеччина, це вже давно поширена практика. Анатомічну резекцію частини легені пошкодженої пухлиною, так звану лобектомію, проводять саме даним мініінвазивним способом. Вінницькі онкологи мають найбільший на даний час досвід в Україні з виконання даних втручань і є лідерами в цьому напрямку хірургії.

"В Україні такі операції все ще не так поширені, як за кордоном. Лікарі нашого Подільського онкоцентру переймали досвід і навчалися виконувати відеоторакоскопічні лобектомії в сучасних клініках Австрії та Німеччини. Однак, щоб запровадити даний метод в лікарні, мав би бути відповідний арсенал сучасного обладнання. І завдяки керівництву ПРЦО необхідне новітнє устаткування в нашому онкоцентрі з'явилося. Ми маємо сучасну елетрохірургічну апаратуру провідних світових виробників, апаратуру для біологічного зварювання тканин, апарат аргоноплазмового різання та коагуляції біологічних тканин, сучасні ендоскопічні комплекси для проведення діагностичних та лікувальних мініінвазивних втручань. З 2009 року ми провели до тисячі відеоторакоскопічних оперативних втручань. Нам вдається досягти гарних результатів у лікуванні онкології легенів, про що свідчить велика кількість пацієнтів з інших регіонів у нас на лікуванні. Коли операція проводиться на ранній стадії розвитку онкологічного захворювання, результатом, як правило, стає повне одужання пацієнтів. А кращий досвід закордонних хірургів ми продовжуємо переймати досі, час від часу їздимо на стажування. Адже медицина і наука не стоять на місці" - зазначає Сергій Притуляк.

Швидке відновлення після непростого лікування

Після проведення відеоторакоскопічної лобектомії пацієнти, як правило, відчувають менше болю і значно швидше відновлюються в порівнянні з відкритими операціями. До інших переваг відноситься зниження ризику інфекції і менші крововтрати. Дослідження показали, що такі оперативні втручання зменшують рівень ускладнень і період госпіталізації приблизно до 3-4 днів.

"Так пацієнти, перш за все, швидше встають на ноги. Після торакоскопічних лобектомій людина на наступну добу встає, а через три-п’ять діб може бути виписана додому, тобто рівень ускладнень зведено до мінімуму. Тоді як після проведення відкритої операції, як правило, потрібен період госпіталізації протягом десяти-чотирнадцяти днів, а також в подальшому - більш тривалий період відновлення. Однак найголовніше, що відеоторакоскопічна лобектомія забезпечує кращий онкологічний результат. Так, життя може змінитися, але воно продовжується і воно якісне ", - наголошує Сергій Притуляк.

Ендоскопічна лобектомія можлива не всім хворим

У всьому світі для таких операцій існує суворий відбір хворих, яких детально обстежують. Тому що лікарі повинні бути впевненими, що у пацієнта початкова стадія хвороби. Адже такий метод, каже завідувач торакальним відділенням Подільського регіонального центру онкології, к.м.н. Сергій Притуляк, "підходить" людям у яких рак легень діагностовано на ранніх стадіях.

"Ми лікарі-онкологи не втомлюється говорити, що рання діагностика захворювання - один з найважливіших моментів у битві з раком. Та більшість хворих йдуть в лікарню тільки тоді, коли стає зовсім погано. Тоді ж з вуст лікарів і звучить невтішний прогноз. Але саме на ранніх стадіях захворювання шанси великі, а адекватне лікування в більшості випадків закінчується повним одужанням хворого. Нині онкологія, це вже не хвороба людей старшого віку, хоча, наприклад, 57% захворівших в області, це вінничани у віці 55 – 74 років. Рак помітно молодшає. Тому , незважаючи на вік, людина не повинна ігнорувати профілактичні відвідини в лікарню. Не потрібно боятися обстеження в високоспеціалізованих лікарнях, таких як наш онкоцентр. Додаткові дослідження не будуть зайвими, слід пам'ятати,що обстеження не для того щоб почути страшний діагноз, а перш за все переконатися,що ви «здорові», або "зловити" хворобу на етапі її зародження. Тоді лікування буде ефективнішим в рази", - наголошує Сергій Притуляк.