Леонтович у Шершнях: київський фонд пропонує відновлення будиночку у селі на Вінниччині за проектом фахівця хайтеку

Новини Вінниці / Леонтович у Шершнях: київський фонд пропонує відновлення будиночку у селі на Вінниччині за проектом фахівця хайтеку

В селі Шершні Тиврівському районі 4 серпня проведуть другий культурно-мистецький фестиваль «Шершні Леонтовича». Місцеві активісти та столичний Фонд гуманітарного розвитку України, який заявляє про залучення меценатів, намагаються відновити будівлю, в якій, на думку селян, жив композитор. Хатинку «відроджують» другий рік. Нібито благородна справа, але деякі деталі наштовхують на сумніви у тому, що навколо імені Леонтовича відбуваються маніпуляції, спекуляції та банальний пошук зиску.

В селі Шершні Тиврівського району 4 серпня проведуть другий культурно-мистецький фестиваль «Шершні Леонтовича». Місцеві активісти та столичний Фонд гуманітарного розвитку України, який заявляє про залучення меценатів, намагаються відновити будівлю, в якій, на думку селян, жив композитор. Хатинку «відроджують» другий рік. Нібито благородна справа, але деякі деталі наштовхують на сумніви у тому, що навколо імені Леонтовича відбуваються маніпуляції, спекуляції та банальний пошук зиску.

Дві мети фестивалю

Свято на рівні села – це завжди цікаво як місцевим мешканцям, так і гостям, які можуть насолодитися колоритом. Втім, інколи фестивалі переслідують іншу мету. Як пише газета «День», організатори не приховують, що захід має привернути увагу громадськості до збереження будинку, де за переказами місцевих жителів проживав композитор.

«Цього року ми проводимо вже другий фестиваль на честь Леонтовича, головна мета якого популяризувати культурно-мистецьку спадщину композитора і відродити його будинок у Шершнях. Торік на фестивалі ми зібрали понад 1,5 тисячі гривень. Цих грошей було замало, навіть на ремонт покрівлі не вистачило би. Тому ми виготовили поліграфічну продукцію про життя та творчість Леонтовича, видрукували його портрети і провели зимове свято для дітей, щоб вони знали, хто такий Леонтович і пишалися своїм місцем народженням», – розповідає виданню співорганізатор фестивалю місцева мешканка Валентина Чайковська. 

Зазначимо, що жодних документальних підтверджень того, що автор «Щедрика» жив саме у цій будівлі немає. Коли наприкінці минулого року на рівні України піднявся галас щодо руйнації «будинку Леонтовича», створена Вінницькою ОДА робоча група, у яку ввійшли історики та краєзнавці, вивчала питання та дійшла висновку, що у дитинстві автор всесвітньовідомого «Щедрика» жив неподалік цієї будівлі.  

Завідувач сектору охорони культурної спадщини департаменту культури і мистецтва Вінницької ОДА Михайло Потупчик пояснив, що документи, які зберігаються в Державному архіві Хмельницької області, свідчать про те, що будинок місцевого священика – батька Миколи Леонтовича - був біля церкви, тобто за квартал від будівлі, навколо якої триває суперечка. А ця споруда не має стосунку до родини відомого композитора. Такого висновку дійшли й інші вінницькі історики й краєзнавці.

Також робоча група звернулася до Інституту історії НАН України. Вчені мають підтвердили або ж спростували позицію вінницьких істориків. Наразі вони не надали висновків.

Столичний фонд надав потрібний розголос

Жителька Шершнів В. Чайковська запевняє, що якщо колись люди «вказували» на цю хату, що саме в ній і жив Леонтович, а щодо думки істориків,  каже, що вони не надали їй документальних підтверджень проживання майбутнього композитора в іншій будівлі. Саме тому вона вважає, що Шершні і райцентр Тиврів мають увійти до туристичного маршруту по місцям Леонтовича.

Не визнають висновків вінницьких експертів і у Фонді гуманітарного розвитку України, який очолює екс-директор «Мистецького Арсеналу» Наталя Заболотна. Ще у 2017-му її приватна структура залучилася підтримкою громади села Шершні. Кампанія почалася гучно – з благодійної виставки та залучення київських ЗМІ до процесу «порятунку» будівлі у селі, як «пам’ятки культурної історії не тільки нашої держави, але усього світу».

У лютому 2018 року Н. Заболотна започаткувала конкурс робіт для реновації будиночку та створення у Шершнях комплексу Миколи Леонтовича, який би об’єднав кілька культурних та освітніх об’єктів. У червні фонд підвів підсумки та на веб-ресурсі вказав, чий проект обраний переможцем.

Фонд надав перевагу роботі київського архітектора Олексія Семирога-Орлика. Поданий ним проект визнали «найкращим з точки зору збереження пам’яті Леонтовича та примноження культурної значимості спадку композитора для майбутнього».

Третину зібраних коштів віддають архітектору

Як зазначається у роз’ясненні фонду, проект О. Семирога-Орлика передбачає «збереження будинку у максимально автентичному вигляді завдяки використанню легких матеріалів та скла, що зможуть боронити будівлю від впливу зовнішнього середовища». Також вказується, що буде підсилений фундамент будинку, замінена його підлога, а стіни планується очистити піскоструминною обробкою.

Поруч із будинком пропонується звести літній музичний театр під відкритим небом Open Air Leontovych Heart на 350 глядачів та школу-студію з музичними й мистецькими класами, де зможуть навчатися місцеві діти. Загалом ідеї здаються чудовими…

Запропонована архітектором театрально-концертна інфраструктура навколо будиночку Леонтовича дозволить приймати значні потоки туристів і розвивати Шершні як вектор культурного туризму України та Європи. Більш того, 25 травня у Шершнях пройшли громадські слухання, на яких громада села ухвалила рішення про реновацію будинку. Хоча з туристами поки складно. На Вінниччині є потужний музей композитора, де проводять екскурсії.

Але реальність другорядна. Наталія Заболотна наголосила, що громада села Шершні – а не історики чи дослідники – «поставила крапку в спекуляціях про те, чи є будинок, який зараз намагаються врятувати, саме тою будівлею, в якій мешкала родина Леонтовичів».

Втім, будівля не на балансі сільради. Президент фонду сподівається, що до вересня будуть завершені юридичні питання щодо належності об’єкту нерухомості, після чого розпочнуться роботи по реновації.

Чиїм коштом? З минулого року для порятунку будиночку фонд зібрав близько 350 тисяч гривень пожертв від меценатів, серед яких екс-міністр економіки О.Шлапак. З них 100 тисяч гривень будуть виплачені Олексію Семирогу-Орлику в якості премії за перемогу в конкурсі, що було передбачено конкурсним статутом. Збір коштів триває. Остаточний кошторис робіт невідомий.

Хайтек у Шершнях

Про автора проекту неважко дізнатися з відкритих джерел. «Архітектурне Бюро Олексія Семирога-Орлика» планує дизайн як маленьких квартир, так і вілл на узбережжі переважно у стилі хайтек. Сторінка у Facebook і сайт компанії оновлювалися світлинами власних робіт у 2015 році.

Дивним чином історія з реновацією будиночку у Шершнях нагадує кілька сюжетів з «Дванадцяти стільців» Ільфа і Петрова. Від ідеї створити Нью-Васюки місцеві жителі були в захваті. У даному випадку шаховий турнір замінили створенням потужного комплексу для туристів. Остап Бендер збирав гроші на «Провал». І на комплекс збирають. Також він працював художником на пароплаві, хоча пензель не його зброя. Проект створено теж не фахівцем із відновлення старовинних будівель. А загалом тема Леонтовича нині в тренді, як у часи Ільфа і Петрова – допомога дітям.