Легенда чи втрачена історія? Хата у Шершнях не належала родині Леонтовичів, але на неї збирають кошти

Новини Вінниці / Легенда чи втрачена історія? Хата у Шершнях не належала родині Леонтовичів, але на неї збирають кошти

У Вінниці підвела підсумки робоча група, що була створена для пошуку долі будинку у селі Шершні Тиврівського району, до якого за деякими свідченнями причетна родина Миколи Леонтовича. Документи вказують, що у дитинстві автор всесвітньовідомого «Щедрика» жив неподалік цієї будівлі. Однак у Києві продовжують збирати гроші на її реставрацію та навіть планують провести конкурс серед архітекторів.

У Вінниці підвела підсумки робоча група, що була створена для пошуку долі будинку у селі Шершні Тиврівського району, до якого за деякими свідченнями причетна родина Миколи Леонтовича. Документи вказують, що у дитинстві автор всесвітньовідомого «Щедрика» жив неподалік цієї будівлі. Однак у Києві продовжують збирати гроші на її реставрацію та навіть планують провести конкурс серед архітекторів.

Протягом кількох років існують різні думки, щодо «будинку Леонтовича». Щоб визначитися з долею, обласна влада створила робочу групу з фахівців. Її представник - завідувач сектору охорони культурної спадщини департаменту культури і мистецтва Вінницької ОДА Михайло Потупчик зазначає, що документи, які зберігаються в Державному архіві Хмельницької області, свідчать про те, що будинок місцевого священика був біля церкви – за квартал від будівлі, навколо якої триває суперечка. А ця не має стосунку до родини відомого композитора. Такого висновку дійшли й інші вінницькі історики й краєзнавці.

«Є свідчення українського історика Юхима Сіцінського в його фундаментальній праці «Церкви і приходи Подільської єпархії», що священицький будинок згорів в 1898 році. Тому можна припустити, що будинок, який зберігся до наших часів, наймовірніше слугував церковно-приходською школою, яка була збудована в 1867 році. Адже це видовжена хата, яка не схожа на житло того часу, - говорить Михайло Потупчик.

Надалі робоча група планує звернутися до Інституту історії НАН України. Вчені мають підтвердили або ж спростували позицію вінницьких істориків.

Нагадаємо, за ініціативи ГО «Фонд гуманітарного розвитку України» та ГО «Культурна Асамблея» 18 грудня у Києві відбувся концерт і благодійний аукціон, на якому започаткували збір коштів (мінімальна сумма пожертви складала 5-10 тис. грн.) «для порятунку занепадаючого будинку композитора» у Шершнях. Як пояснила NaПарижі керівник фонду Наталя Заболотна, яка колись очолювала "Мистецький Арсенал", наразі зібрано 250 тисяч гривень, а ще деякі заможні люди обіцяли долучитися згодом.

«Ми плануємо 7 лютого оголосити про конкурс на архітектурне рішення реконструкції з призовим фондом. За нашим задумом, у цій будівлі має бути музей і школа мистецтв, де вчитимуть малюванню, музиці та виготовленню керамічних виробів. Біля неї можна буде проводити «Леонтович арт фест». Сільські активісти навіть садок висадили, а у сільраді запевняють, що готові взяти майбутній комплекс на свій баланс», - запевняє пані Наталя.

Вона вважає, що оскільки в Шершнях чудові краєвиди, то в селі можна розвивати зелений туризм, а влада зможе винайти кошти на ремонт 30-кілометрової ділянки дороги від Вінниці. Наталя Заболотна каже, що з квітня збирається контактувати щодо цього з представниками місцевими посадовцями. До речі, знає голова фонду і про діючий музей М. Леонтовича у Марківці Теплицького району. Каже, отже буде другий.

«А ви що пропонуєте залишити цю хату без уваги? Мені місцева жителька розказувала, що її бабця пригадувала, як малим Микола Леонтович сидів на колінах, і у дитинстві люди казали, що хитрим був… Це ж не вигадки. І люди кажуть, що жив він саме там. Головне, що місцеві жителі хочуть реанімувати будиночок. Ми їм допоможемо, а далі, гадаю, що виробляючи сувеніри у школі мистецтв вони зможуть частково окупати його існування», - пояснює плани на майбутнє Наталя Заболотна.     

Якщо відійти від ілюзій щодо «часткової самоокупності» та потенційно популярного туристичного маршруту, то слід нагадати, що про зелений туризм мріють чи не в кожному подільському селі. Але попит мізерний. Сувеніри навіть у Карпатах не стали основним джерелом доходу. До речі, будемо відверті, зібраної суми навіть на призи лауреатам конкурсу архітекторів не вистачить. 

Сільських активістів легко зрозуміти – вони піклуються про розвиток Шершнів. А чи жив у будиночку Леонтович, але документи втрачені, чи це лише красива легенда – питання другорядне. Відповідь за науковцями.

Нагадаємо, міністр інфраструктури В. Омелян обіцяв зробити з хати у Шершнях музей, якщо знайдуться докази того, що Леонтович там мешкав. На Вінниччині існує музей і започатковано ряд заходів щодо вшанування композитора.  

Олег ВЕРЛАН