Легендарне піаніно Миколи Леонтовича та старовинний килим з музею на Вінниччині відреставрують за грантові кошти

Новини Вінниці / Легендарне піаніно Миколи Леонтовича та старовинний килим з музею на Вінниччині відреставрують за грантові кошти

Родинні реліквії видатного українського композитора Миколи Леонтовича, які зберігаються у музеї у Марківці, відреставрують. Минулого року Вінницький обласний краєзнавчий музей виграв грант посольства США зі збереження культурної спадщини (Фонд AFCP) з проєктом «Збереження етнографічних об’єктів, пов’язаних з українським композитором ХІХ століття Миколою Леонтовичем», який було присвячено 100-річчю від дня трагічної загибелі композитора. Завдяки цього фахівці відновлять піаніно та килима родини Леонтовичів, що датуються ХІХ ст.

Музейні предмети 1 лютого були відправлені до Національного науково-дослідного реставраційного центру України, фахівці якого і проводитимуть консерваційно-реставраційні роботи з відновлення та збереження музейних реліквій.

Грантовий проєкт триватиме до кінця серпня 2023-го, після чого музейні реліквії повернуться до Музею композитора М.Леонтовича. Реставровані оригінальні предмети займуть чільне місце в експозиції музейного закладу. Вартість проєкту – $27,9 тисяч.

«Ці два предмети з Музею Леонтовича – це одні з головних і цінних. Відкриваючи музей Леонтовича у 2016 році, ми відреставрували килим 18 століття. Звісно, ми бачили необхідність відреставрувати і піаніно, і ще один килим (19 століття)», - зазначила під час прес-конференції директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

Музей у с. Марківка відкрито у грудні 1977 року, до 100-річчя від дня народження композитора. Адже саме тут колись мешкали рідні митця й неодноразово гостював, трагічно загинув та похований композитор.

У листопаді 2012-го експозицію музею було закрито для відвідувачів через аварійний стан приміщення. У вересні 2015 року він став філією Вінницького обласного краєзнавчого музею. У 2016-му здійснено реконструкцію приміщення музею та благоустрій його території, оновлено експозицію, що увібрала передові тенденції в цьому напрямі: має оригінальний дизайн, оснащена системою мультимедійного супроводу.

Прилеглу територію могили Миколи Дмитровича, яка знаходиться за 300 м від музею, впорядковано та архітектурно доповнено стилізованою ротондою, яку утворюють чотири стели на суцільному стилобаті, що завершуються нотним станом з фрагментом партитури «Щедрика».

Піаніно Миколи Леонтовича ‒ понад сто років. Музичний інструмент перебуває в аварійному стані. У ньому доволі важкий принцип побудови матеріалів, що включає в собі пластинки на клавішах зі слонової кістки, кілька деревних порід для самого об’єкту. Також фільци з вовни, тканини, які майже вщент з’їла міль. Від часу клавіші пожовтіли, деяких взагалі немає, а на інших сліди воску.

Враховуючи обставини, реставраційна рада затвердила програму, яка передбачає декілька етапів відновлення. І це не тільки загальна реставрація і консервація, а етапи налаштування самого предмету, музичний стрій. А після реставрації Музей Леонтовича отримає музичний інструмент високого класу.

«А от щодо килима, то на ньому наявні значні забруднення, плями. Нитки мають розриви і висипання. Втрачено фрагменти килима. В деяких місцях килим поїла міль», – розповіла завідувачка відокремленого підрозділу «Музей Мужніх» Вінницького обласного краєзнавчого музею Олена Гордієнко.

Новини Вінниці / Легендарне піаніно Миколи Леонтовича та старовинний килим з музею на Вінниччині відреставрують за грантові кошти Новини Вінниці / Легендарне піаніно Миколи Леонтовича та старовинний килим з музею на Вінниччині відреставрують за грантові кошти Новини Вінниці / Легендарне піаніно Миколи Леонтовича та старовинний килим з музею на Вінниччині відреставрують за грантові кошти
Олеся Рудницька

8 лютого, 2022