Китаю забезпечував Росію дронами – NYT

Новини Вінниці / Китаю забезпечував Росію дронами – NYT

За рік вторгнення Росії в Україну Китай продав окупантам безпілотників та комплектуючих до них на суму понад 12 мільйонів доларів. Офіційний Пекін не визнає постачання безпілотників ні РФ, ні Україні.

«За рік, що минув після вторгнення Росії в Україну, Китай продав їй безпілотників і комплектуючих до них на суму понад 12 мільйонів доларів, згідно з офіційними даними російської митниці, отриманими від стороннього постачальника даних», - про це повідомляє The New York Times.

Зазначимо, Вашингтон і раніше попереджав Пекін, що не варто озброювати Москву, погрожуючи санкціями. Через візит лідера КНР Сі Цзіньпіна до російської столиці розслідування щодо підтримки загарбників «почастішали».

Так, повідомляється, що поставки складалися з продукції DJI та низки менших компаній і часто здійснювалися через дрібних посередників та експортерів.

Складні канали збуту та нечіткі описи продукції в експортних даних не дають змоги точно встановити, чи є в китайській продукції американські компоненти.

Офіційні продажі, ймовірно, є лише частиною більшого потоку технологій через неофіційні канали та інші дружні до Росії країни, такі як Казахстан, Пакистан і Білорусь.

Зокрема, продажі дронів DJI до Росії продовжуються, навіть незважаючи на те, що компанія заявила, що призупинила поставки як до Росії, так і до України.

Продукція компанії DJI становила майже половину поставок китайських дронів до Росії, згідно з митними даними. Частина з них була продана безпосередньо DJI через iFlight Technology, дочірню компанію DJI. Загалом майже 70 китайських експортерів продали до Росії 26 різних марок китайських безпілотників з моменту вторгнення.

Другий за величиною проданий бренд - Autel, китайський виробник безпілотників з дочірніми компаніями в США, Німеччині та Італії; експортери продали його дронів на суму майже 2 мільйони доларів, а остання партія була відправлена в лютому 2023 року.

На своєму веб-сайті компанія рекламує продажі поліцейським силам США.

Представник DJI заявив, що компанія не знайшла жодних записів про прямі продажі до Росії з 16 квітня 2022 року і що вона розслідуватиме діяльність інших фірм, які продають продукцію Росії.

Компанія Autel повідомила в електронному листі, що їй нічого не відомо про будь-які продажі в Росію і що вона проводить внутрішнє розслідування з цього приводу.

Олег Верлан

21 березня, 2023