Культурні памʼятки світу, що знаходяться під загрозою

Новини Вінниці / Культурні памʼятки світу, що знаходяться під загрозою

Щороку Комітет всесвітньої спадщини оцінює стан культурних памʼяток та обʼєктів в усьому світі та дає їм свою оцінку, рекомендуючи країнам вжити заходів щодо їх збереження у разі необхідності. Станом на кінець 2023 року у списку всесвітньої спадщини, що знаходиться під загрозою, налічується одразу 56 обʼєктів з різних причин - від природних до спричинених людиною.

Абу-Мена, Єгипет

Ця історична памʼятка потрапила до списку ще у 2001 році. Головна причина - підвищення ґрунтових вод, яке напряму загрожує руйнуванню залишків стародавнього міста. Сьогодні воно налічує 7 храмових комплексів, походження яких датується V - VII віком до нашої ери. Памʼятка вважається однією з найвідоміших в усьому Єгипті, проте її сучасний стан навряд чи вабить туристів - помилуватися стародавніми храмами не вийде - вся територія являє собою руїни, адже час безжальний. З усім тим, якщо не вжити необхідних заходів, то памʼятка ризикує взагалі зникнути, а відтворювати загадкових храмів, келій та античних лазень можна буде лише за допомогою ігрових автоматів на casino-vip.org/uk.

Памʼятки України

Особлива увага з боку Комітету сьогодні прикута до України, адже безжальне та варварське вторгнення сусідньої держави змушує чи не щодня вести лік загубленій та знищеній матеріальній культурній спадщині. Станом на 2023 рік під загрозою знаходяться одразу три обʼєкти:

  • Історичний центр Одеси;

  • Історичний центр Львова;

  • Софійський собор у Києві та повʼязані з ним монастирські споруди.

На жаль, оцінити той ризик, який загрожує культурній спадщині України сьогодні неможливо, проте зрозуміло, що він присутній.

 

Рошия-Монтане, Румунія

Ще одна європейська країна, яка де під загрозою зникнення знаходиться цілий гірничопромисловий ландшафт - це сусідня з Україною Румунія. Він розташований на заході країни та являє собою найрізноманітніший та один з найбагатших золотовидобувних комплексів часів Римської Імперії. Зазначається, що видобування корисних копалин тут відбувалося з перших століть нашої ери, проте саме це і стало головною причиною внесення об'єкта до списку памʼяток, які знаходяться під загрозою. Сталося це у 2021 році після того, як стало відомо про наміри відновити тут видобуток корисних копалин.

Історичний центр Відня

Одна з небагатьох європейських памʼяток Європи, яка ризикує розчинитися у сучасності. Головною причиною внесення її до тривожного списку є інтенсивність міської забудови. Територія являє собою перший центральний район Відня площею менш як 3 квадратних кілометрів. Члени Комітету вкотре нагадуються владі міста про небезпеку планування великих споруд, що неодмінно негативно позначиться на історичній та культурній спадщині Відня. 

admin

24 січня, 2024