"Коронавірусні" зміни до держбюджету: позиція нардепів від Вінниччини розділилися

Новини Вінниці / "Коронавірусні" зміни до держбюджету: позиція нардепів від Вінниччини розділилися

Верховна Рада сьогодні, 13 квітня, ухвалила доволі неоднозначні зміни до цьогорічного держбюджету. За відповідний законопроект проголосувало 249 народних депутатів, в тому числі п'ятеро мажоритарників з Вінниччини.

Верховна Рада сьогодні, 13 квітня, ухвалила доволі неоднозначні зміни до цьогорічного держбюджету. За відповідний законопроект проголосувало 249 народних депутатів, в тому числі п'ятеро мажоритарників з Вінниччини.     

Законопроект підтримала переважна більшість провладної фракції "Слуга народу". "За", в тому числі, проголосували вінницькі нардепи-мажоритарники Максим Пашковський, Анатолій Драбовський та Ірина Борзова.

Члени фракції "ОПЗЖ" не голосували зовсім або ж голосували "проти". Проти законопроекту виступили всі нардепи від "Європейської Солідарності", окрім відсутнього Мустафи Джемілєва.

Жодного голосу "за" не дала "Батьківщина". В тому числі проти бюджетних змін проголосував депутат від Вінниччини Олег Мейдич.

Розділилась позиція депутатів із групи "За майбутнє". Зокрема, підтримали законопроект депутати-вінничани Лариса Білозір та Микола Кучер, Петро Юрчишин участі в голосуванні не брав, а Геннадій Вацак проголосував "проти".

Свою позицію щодо бюджетного питання на сторінці у Facebook оприлюднила Лариса Білозір.

Ідеальних рішень, стверджує депутатка, не буває. І зміни до бюджету - не виняток. 

"Пріоритет проголосованого щойно "бюджету кризи" - підтримка медицини в умовах епідемії. Додатково на галузь буде виділено більше 16 млрд грн. Також до Пенсійного Фонду буде додатково направлено 30 млрд грн. Та ще 20 млрд грн, буде направлено для тих, хто через карантин втратив роботу та підтримки малого бізнесу. Нам вдалось все ж відстояти 1,5 млрд грн інфраструктурної субвенції для об'єднаних територіальних громад! Бо саме місцеве самоврядування сьогодні форпост у боротьбі з вірусом. Збережено капітальні видатки, зокрема, на ремонт доріг. Також передбачені кошти ДФРР - 4.9 млрд грн.

Зберігається підтримка аграріїв. Ця галузь в умовах світової економічної кризи залишається чи не єдиною, хто забезпечує стабільне надходження валютних коштів в економіку нашої країни, що утримує відносну стабільність курсу гривні", - зазначає Л.Білозір.

Ухваленим документом передбачено, що дефіцит бюджету буде збільшено на 202 млрд грн - до 298,4 млрд грн (з 96,3 млрд грн). Зокрема, на 119,75 млрд грн - до 975,8 млрд грн буде скорочено доходи. Натомість видатки планується збільшити на 82,4 млрд грн - до 1266,4 млрд грн (з 1184 млрд грн).

У законопроекті також закладено фонд на боротьбу з COVID-19 в розмірі 64,9 млрд грн.

Стосовно скорочення видатків, то, як повідомляє Укрінформ, заплановано зменшити асигнування на виплату пільг та житлових субсидій громадянам на 8,2 млрд грн. На підтримку та розвиток об’єднаних територіальних громад видатки скорочуються на 2,1 млрд грн, на виплату деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплату послуг окремим категоріям населення (перенесено термін запровадження підвищених розмірів деяких соціальних виплат з 1 січня на 1 липня 2020 року) - на 1,9 млрд грн.

Крім того, урізано на 1,6 млрд грн видатки на функціонування Фонду енергоефективності, на 1,2 млрд - на статистичні спостереження, зі сфери розвитку фізичної культури та спорту забрано 2,3 млрд грн. Зменшено капітальні видатки центральних органів виконавчої влади на понад 1 млрд грн.

Сергій Маламура

13 квітня, 2020