Коронавірус не вплинув на розвиток бізнесу на Вінниці? Кількість підприємців в місті збільшується

Новини Вінниці / Коронавірус не вплинув на розвиток бізнесу на Вінниці? Кількість підприємців в місті збільшується

Під час онлайн-брифінгу вінницький міський голова Сергій Моргунов повідомив, що за вісім місяців коронакризи очікуються 229, 3 млн. грн втрати бюджету Вінницької міської ОТГ. Це, в свою чергу складає близько 7% від першочергового плану по бюджету 2020 року. Але попри складну ситуацію, викликану коронавірусом, у Вінниці з початку року кількість фізичних-осіб підприємців збільшилась. А бізнес отримує підтримку в рамках програми «Вінничани важливі».

Під час онлайн-брифінгу вінницький міський голова Сергій Моргунов повідомив, що за прогнозованих вісім місяців коронакризи у 2020 році очікуються 229,3 млн. грн втрат бюджету Вінницької міської ОТГ. Це, в свою чергу складає близько 7% від першочергового плану по бюджету року. Але попри складну ситуацію, викликану коронавірусом, у Вінниці з початку року кількість фізичних-осіб підприємців збільшилась. А бізнес отримує підтримку в рамках програми «Вінничани важливі».

За словами Моргунова, основні джерела втрат складають: податок з доходів фізичних осіб (168 млн. грн), плата за землю (27,8 млн. грн) та єдиний податок (15 млн. грн). У місті знизився майже на половину і туристичний збір. Адже щороку до Вінниці приїжджає чимало туристів на Дні Європи, різні фестивалі тощо. 

Наразі, в напрямку індустрії гостинності, провели декілька онлайн-конференцій, засідання Туристичної ради. У травні дозволили роботу готелів та закладів харчування з дотриманням заходів безпеки. Понад 90% кафе та ресторанів відновили свою роботу в повному обсязі і навіть є тенденція до відкриття нових гастрозакладів. Разом зі Спілкою підприємців «Стіна» і канадським проектом ПРОМІС розпочали роботу по проекту «Вінницький стандарт гостинності».

Надходжень від туристичного збору у 2020 році очікувалось близько 2 млн. грн., проте фактично бюджет міста отримає близько половини цих коштів, - додав міський голова.

Вже в серпні 2020 року очікується позитивна динаміка щодо наповнення міського бюджету, однак до кінця "вирівняти" ситуацію у повному обсязі та компенсувати втрачені майже 230 мільйонів не вдасться.

Також міський голова наголосив, що попри складну ситуацію, викликану коронавірусом, у Вінниці з початку року кількість фізичних-осіб підприємців збільшилась на 168. Міська рада зі свого боку підтримує бізнес через антикризові заходи, передбачені у програмі «Вінничани важливі».  Так, автоматично звільнили близько 10 тисяч підприємців від сплати єдиного податку по І і ІІ групі. Ще 2000 суб’єктів господарювання скористались муніципальною пільгою по платі за землю, а близько 1000 – по податку на оренду нерухомого майна. 

«Ситуація досить непроста, але ми маємо позитивний баланс по створених суб’єктах підприємницької діяльності.  І це хороша тенденція для економіки. Якщо говорити про фізичних осіб-підприємців, то їхня кількість з початку року збільшилась на 168. Було зареєстровано 1506 нових ФОПів, а припинили діяльність за цей час 1338. Щоб підтримати малий і середній бізнес, ми розробили окремий економічний блок антикризових заходів. Це низка муніципальних пільг і дотацій з міського бюджету в межах наших повноважень», – каже Сергій Моргунов. 

Щодо компенсації по створенню робочих місць, за червень надійшло  9 заявок на 22 робочих місця. За кожного працівника щомісяця з 1 липня до кінця року підприємець може отримати 1039 грн відшкодування витрат на ЄСВ.