Коронавірус не може вбивати людей багато місяців: вчений розповів, коли закінчиться карантин

Новини Вінниці / Коронавірус не може вбивати людей багато місяців: вчений розповів, коли закінчиться карантин

Професор Віктор Досенко, який очолює відділ загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України, займається патофізіологією - наукою про причини і механізми виникнення різних хвороб. «Факти» звернулися до нього з питаннями про походження коронавіруса, роботи над вакцинами, що захищає від цієї інфекції, і про те, як скоро у людей виробиться колективний імунітет до COVID-19.

Професор Віктор Досенко, який очолює відділ загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України, займається патофізіологією - наукою про причини і механізми виникнення різних хвороб. «Факти» звернулися до нього з питаннями про походження коронавіруса, роботи над вакцинами, що захищає від цієї інфекції, і про те, як скоро у людей виробиться колективний імунітет до COVID-19.

- Вікторе Євгеновичу, кажуть, що коронавірус виведений штучним шляхом і чи то за фатальною випадковістю, то чи за чиїмось злим наміром проявився в навколишньому середовищі. Наука може відповісти, правда це чи ні?

- Так, може, адже вже виконано генетичний аналіз COVID-19 (результати опубліковані в одному з найавторитетніших наукових журналів Nature), - відповідає доктор медичних наук Віктор Досенко. - Тому ми можемо однозначно стверджувати, що цей вірус потрапив в людську популяцію від кажанів. Але, швидше за все, не безпосередньо, а за допомогою таких тварин, як панголіни. Це ссавці, з вигляду вони нагадують ящірок, покриті великою лускою. Їх м'ясо в Китаї вважається делікатесом.

До речі, важке вірусне захворювання SARS (лютувало в країнах Південно-Східної Азії в 2003 році), що викликає атипову пневмонію, теж потрапило в людську популяцію від кажанів. Слід сказати, що імунна система кажанів має особливість: вона вміє тримати віруси, що потрапили в організм, під контролем, але не вбиває їх. Так ці тварини стають вірусоносіями.

Іншою примітною особливістю цих тварин є те, що з віком їх організм не стає більш схильним до хвороб, ніж у молодості. У людей, на жаль, навпаки: чим ми старше, тим ймовірність отримати ту чи іншу недугу зростає.

- Чому коронавірус, який живе в кажанах, став вражати людей?

- У цього вірусу є п'ять білків. Один з них якимось чином знайшов спосіб розпізнавати на поверхні людських клітин певний білок і вступати з ним у взаємодію. У тому числі мова йде про клітини легень. Це дає можливість білку вірусу обдурити імунну систему і проникнути всередину клітини людини. Опинившись там, він починає продукувати віруси - розмножуватися. Через це людина захворює.

- Від чого залежить, чи вдасться одужати чи ні?

- Багато в чому від того, як з атакою коронавіруса впорається імунна система. Дуже важливо, щоб імунітет знищував уражені клітини поступово, а не накинувся відразу на все. Як правило, у здорових молодих людей імунітет спрацьовує по раціональному сценарію: вбиває уражені клітини не швидко, але вірно. У людей, ослаблених, які страждають хронічними захворюваннями, імунітет часто реагує інакше - намагається позбутися відразу від всіх уражених клітин. І це може призвести до згубних наслідків.

- У тих, хто одужав після захворювання коронавірусною інфекцією, виробляється до неї імунітет?

- Так. Тут слід сказати, що деякий час тому в інтернеті з'явилась вельми насторожуюча інформація про те, що в Китаї 154 людини захворіли коронавірусною інфекцією повторно. Якби це виявилося правдою, то значить, що імунітет до COVID-19 виробляється не у всіх перехворілих. Це дуже погано. Але, швидше за все, публікації про 154 повторно хворих не відповідають дійсності, адже підтверджень їм не з'явилося.

- Як довго триватиме пандемія, викликана COVID-19?

- У цьому коронавірусу немає нічого такого, що дозволило б йому вбивати людей багато місяців поспіль. Досвід Китаю, Південної Кореї, Ірану показує, що за 2-3 місяці епідемія значно слабшає, кількість хворих і померлих різко знижується. Для цього є кілька причин. Одна з найважливіших: в людській популяції виникає колективний імунітет. Ну і, звичайно, карантинні обмеження відіграють величезну роль в боротьбі з епідемією.

- Якщо на подолання епідемії потрібно не менше двох місяців, значить, карантин в Україні триватиме як мінімум до середини травня?

- Думаю, травневі свята він захопить цілком. Поки що багато в чому завдяки вчасно введеним обмежувальним заходам епідемія в Україні розвивається не надто швидко, смертність порівняно невелика - на рівні 2,4%.

Кожен з нас повинен розуміти: від виконання всіх вимог карантину залежить те, чи вдасться в подальшому звести до мінімуму кількість хворих і як скоро можна буде повернутися до нормального життя - скасувати карантин.

- Коронавірус відноситься до гострих респіраторних захворювань. У наших широтах ГРВІ, грип носять сезонний характер. З настанням в Україні теплої погоди COVID-19 відступить?

- Безпосередньо тепла погода коронавірусу не перешкода. Принаймні зараз. Про це свідчить те, що епідемія COVID-19 охопила країни, в яких взимку так само тепло, як у нас влітку - Індію, наприклад.

- Як ви думаєте, коли на ринок надійде вакцина проти коронавирусу?

- Важко сказати - це залежить від результатів випробувань. Нагадаю, випробування вакцин проти COVID-19 вже розпочато в США і Китаї.

 

Нагадаємо, головний санітарний лікар України Віктор ляшко вважає, що пік захворюваності на COVID-19 припадатиме на середину квітня. Карантин нині обмежений 24 квітня.

Ірина Заіковата

4 квітня, 2020