Коронавірус чи кількість кандидатів на отримання карти поляка стали причиною чергового закриття генконсульства Польщі у Вінниці?

Новини Вінниці / Коронавірус чи кількість кандидатів на отримання карти поляка стали причиною чергового закриття генконсульства Польщі у Вінниці?

З появою на Вінниччині Генконсульства Польщі передбачалося, що дипломатична установа тісно співпрацюватиме з місцевими організаціями, які об’єднують діаспору. Жоден конфлікт між дипломатами та громадськістю ніколи не озвучувався. Проте здається дивним відмова установи від прийому громадян з 20 листопада. Попри офіційну «ковідну» причину, здається, що у тіні є інша, більш прозаїчна. Це лише припущення.

Із появою на Вінниччині Генконсульства Польщі передбачалося, що дипломатична установа тісно співпрацюватиме з місцевими організаціями, які об’єднують діаспору. Жоден конфлікт між дипломатами та громадськістю ніколи не озвучувався. Проте видається дивною відмова установи від прийому громадян з 20 листопада. Попри офіційну «ковідну» причину, здається, що у тіні є інша, більш прозаїчна. Але це лише припущення.  

За офіційними даними центру національних культур Вінниччини, в області налічується 53 національно-культурних товариства (НКТ), більшість з яких полонійні, тобто об’єднують представників польської меншини.

Загалом в регіоні зареєстровано 26 польських НКТ, функціонує польське друковане видання, надається час для польськомовних ефірів на радіохвилях. Крім того, багато етнічних поляків займають впливові позиції в органах влади та управління регіону. До слова, Алла Ратинська очолює спілку поляків Вінниччини та багато років є заступником голови профільного управління з питань національностей та релігії Вінницької ОДА.

Кращого «розкладу» позицій та сприятливих умов для співпраці для дипломатичної установи складно уявити. Подібною є й ситуація на Житомирщині, Хмельниччині та у Чернівецькій області, які входять до території відання консульства у Вінниці.

Незважаючи на такі, здавалося б, потужні позиції, взаємодія генконсула Дамяна Цярціньского з НКТ, за інформацією з джерел у ГО, практично відсутня. Ще до офіційного повідомлення про планування дружнього візиту президента Польщі Анджея Дуди до України в жовтні 2020-го, в полонійному середовищі повідомлялось про те, що консульство не зацікавлене в участі місцевих НКТ у святкових заходах з цього приводу.

Результат не забарився, у переддень візиту лідера сусідньої держави 8 жовтня дипустановою було припинено прийом заяв. Таким чином, Дамян Цярціньский самоусунувся від особистої присутності на урочистостях та унеможливив виїзд на них представників польської нацменшини, передусім національних товариств, які в регіоні не надто згуртовані. 

Оголосивши про призупинення своєї діяльності, консульство також посприяло усуненню ще однієї «фобії» головного дипломата регіону – особистого відвідування масових заходів, які організовують полонійні НКТ. Ігнорування генконсулом урочистостей, що організовують організації національної меншини – це окрема тема, яку досить критично сприймають у полонійному середовищі регіону.

Мова йде не по пересічний захід, а святкування 25-річчя від дня заснування спілки поляків Вінниччини. «Вінницькі» поляки кажуть також, що невдоволені «пасивністю» консульства і в Житомирській області. Її мали б включити у програму візиту лідера Польщі до України. Проте «викреслили».

Звісно ж, виною всьому став коронавірус та необхідність дотримання епідеміологічних вимог, але за збігом обставин, після завершення візиту Анджея Дуди до України консульство відновило роботу у звичному режимі.

Джерела редакції у полонійному середовищі припускають, що ймовірною причиною прохолоди у відносинах є певна дискредитація місцевих НКТ в очах дипломатів. Звісно, на відвертість у таких питаннях розраховувати складно. Нібито у дипломатів є підозри, що під прикриттям культурної діяльності здійснюється комерційна. Люди, які позиціонують себе близькими до консульства, нібито пропонують «допомогу» в отримання карти поляка для вступу до університету у Польщі та інших «пільг».

Принаймні вінничани, які не дотичні до польської меншини, іноді не приховують, що знають про шлях до отримання таких преференцій. Можливо, заробіток представників НКТ – вигадки, але осад залишається… Ймовірно, у дипломатів. Повторимося, це здогадки. Як і те, що до генконсульства одна з організацій за картами поляка під час карантину направляла вінничан, які навіть не володіють польською мовою.  

Чи може стати підставою для повторного призупинення прийому заяв у консульстві з 20 листопада?... Невдовзі окремі деталі прихованої за лаштунками ситуації «спливуть».

Олеся Рудницька

27 листопада, 2020