Командира танкової роти з Вінниччини вдостоєно званням Героя України

Новини Вінниці / Командира танкової роти з Вінниччини вдостоєно званням Героя України

У березні 24-річному військовому з Літина Дмитру Дозірчому присвоїли звання Героїв України. Через постійну участь в боях на передовій зумів отримати нагороду лише 23 травня. Вітав командира танкістів особисто президент Володимир Зеленський.

Історію молодого командира роти розповідає АрміяInform.

Офіцер народився в селищі Літин, що на Вінниччині. З дитинства займався у секції тхеквондо. Після закінчення школи Дмитро вступав у Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного, де навчалася його старша сестра. 

Спочатку хлопець мріяв стати військовим автомобілістом. Проте на них навчали лише у Одесі. Тому подав документи на спеціальність «управління діями механізованих і танкових підрозділів» у Львові.

Влітку 2019 року лейтенант Дозірчий зі стін львівської альма-матер вийшов командиром танкового взводу. А вже за місяць став ротним.

«Тоді якраз у складі нашої частини тривало формування нового батальйону. Ось командир бригади й запропонував мені цю посаду. За які заслуги? Командиру краще видно», — з усмішкою каже офіцер.

Хлопець майже два роки прослужив у зоні Операції об'єднаних сил. Ранок 24 лютого танкісти старшого лейтенанта Дозірчого зустріли на півдні Херсонщини. Там же на світанку вони побачили перші «прольоти» ворожих ракет та авіації.

Зв’язок з командним пунктом бригади вдалося утримати. Для стримування наступальних дій противника ротному наказали вирушити у бік Нової Каховки. Але після здійснення майже 80-кілометрового маршу танкісти були змушені зосередитися в районі Антонівського моста поблизу Херсона.

«Цей міст через Дніпро має велике стратегічне значення. Адже він з’єднує Херсон з лівобережжям, зокрема, з містом Олешки. Так сталося, що виникла серйозна загроза його захоплення окупантами, що призвело б до оточення основних сил нашої частини. Ось нам і було доручено прорватися до цього стратегічно важливого об’єкта та утримувати його, забезпечуючи вихід колон бригади», — розповів танкіст.

Перший бій дали ворогу ще на шляху просування, коли потрапили в засідку.

«Ми побачили машину з українськими номерами реєстрації. Придивились, а там — ворог. Я дав наказ на ураження. Окупанти перелякались та побігли в ліс. Але це їх не врятувало, наші хлопці відпрацювали по загарбниках, як належить», — згадав Дмитро.

Вже на підступах до мосту танкісти знов зіткнулися з рашистами. Зав’язався бій. У підсумку українці знищили міномет, радіолокаційну станцію, протитанкові засоби та живу силу противника. Проте ворог зумів підбити один танк. 

Попри все, танкісти прорвали ворожу оборону, розблокували міст, закріпилися на визначеному рубежі та тримали його до кінця, забезпечивши вихід колон своєї бригади з оточення.

За цей подвиг, відповідно до Указу Президента України № 139/2022 від 16 березня 2022 року, старшому лейтенанту Дмитру Леонідовичу Дозірчому було присвоєне звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Нагадаємо, за в цьому бою відзначився й інший молодий танкіст з Вінниччини Євген Пальченко, який також отримав звання Герой України.