Команда Порошенка у Києві. Чим здивував «Відкритий діалог» президента

Новини Вінниці / Команда Порошенка у Києві. Чим здивував «Відкритий діалог» президента

На Всеукраїнському форумі «Відкритий діалог» у столичному Палаці спорту 9 лютого зібралось понад 10 тисяч жителів різних регіонів. Приїхали ті, хто вірять президенту та складають його «команду» у регіонах. Безпосередньо у своєму виступі, Петро Порошенко зробив кілька «влучних» заяв, які зазвичай виносять у заголовки.

На Всеукраїнському форумі «Відкритий діалог» у столичному Палаці спорту 9 лютого зібралось понад 10 тисяч жителів різних регіонів. Приїхали ті, хто вірять президенту та складають його «команду» у регіонах. Безпосередньо у своєму виступі, Петро Порошенко зробив кілька «влучних» заяв, які зазвичай виносять у заголовки.

Ставати україноботами

З Вінниччини до Києва приїхало понад три сотні людей. Серед них нардеп Сергій Кудлаєнко, депутат Вінницької міськради Володимир Онофрійчук і атовець Андрій Грачов. До початку форуму гості отримали можливість поспілкуватися зі політологами, артистами та іншими особами, яких впізнають завдяки телебаченню, у галереї Палацу спорту, де були облаштовані спеціальні майданчики для діалогу.

Формат заходу передбачав, що зібралися прихильники глави держави. Їм надали можливість проникнутися атмосферою єдності різних регіонів, нагадати, що Україна єдина попри відмінності міст та областей.

На початку форму висловили свою думку очільник фракції БПП Артур Герасимов, заступник голови Сергій Березенко, а також діячі культури і мистецтв. Народна артистка України Ада Роговцева закликала присутніх ставати «україноботами» і допомогти чинному президенту обратися на другій термін. Акторка Ірма Вітовська нагадала, що до президентства Порошенка, фільми знімалися лише російською мовою, і тільки з 2014-го почалося створення справжнього українського кіно за рахунок бюджетних коштів.

Режисер фільму «Кіборги» Ахтем Сеітаблаєв пригадав, як знімалася стрічка, що підкреслює подвиг українців, не звертаючи увагу на їхню національність. Письменник Дмитро Павличко зазначив, що у Римі був імператор Нерон – актор, якого зрікалася мати. І саме Нерон спалив Рим задовго до варварів.

Ідентифікація слуг Кремля

До майданчику у центрі арени Петро Порошенко з дружиною Мариною пройшли по червоній доріжці. Свій виступ президент розпочав з того, що бачить багато знайомих облич, з якими спілкувався під час поїздок регіонами, та зазначив, відверта розмова буде про майбутнє – «на десятиліття вперед».

«Відтепер курс України на членство в Європейському Союзі та НАТО закріплений в Конституції і має силу не просто закону, а основного закону. Особливої ваги і ще більшої легітимності цьому рішенню ВР надає кількість народних депутатів, які проголосували за ініціативу Президента. Їх — 334, з усіх фракцій, від влади та від опозиції», - сказав П. Порошенко, уточнивши, що проти голосувала «лише відверта п’ята колона -  слуги Кремля».

За словами глави держави, ідея закріпити в Конституції стратегічний курс на здобуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору виникла не випадково і не на порожньому місці. Він назвав її логічним проміжним підсумком «державницької стратегії на зміцнення незалежності та возз’єднання з Європою».

«Україна та Євросоюз наблизилися один до одного як ніколи. А щодо НАТО, то жодна держава, яка не є членом цієї організації, не має сьогодні таких близьких відносин з Альянсом, як ми», - пояснив президент.

Керівник держави не обмежився лише зовнішнім вектором. Він запевнив, що членство у НАТО та ЄС «покращить інвестиційний клімат, а це забезпечить приріст прямих інвестицій і створення нових робочих місць, збільшення доходів у бюджет, зарплат і пенсій».

«Ми говоримо не лише про відсіч Росії, але й про контрнаступ на бідність. Бідність, до речі, є прямим наслідком нашого тривалого колоніального минулого. Тож пориваємо з ним остаточно і безповоротно. Наша амбітна мета — перетворити Україну на велику державу, на регіонального лідера, на невід’ємну складову європейської цивілізації та наріжний елемент її безпеки», - підкреслив Петро Олексійович.

За його словами, кожна людина має власною кишенею відчути, що найгірші випробування залишилися позаду. Розвиток економіки він вважає головним у нинішній стратегії майбутнього.

Влада визнає болісні проблеми

Назвавши децентралізацію реформою, здобутки якої стали видимі раніше, ніж результати інших, П.Порошенко зазначив, що «мільйони українців з тривогою думають про сьогодення і не впевнені в дні завтрашньому». Він вказав і на намагання вижити пенсіонерів, і про молодь, яка залишає домівки, шукаючи гідну роботу за кордоном. 

«Влада визнає ці болісні проблеми, говорить про них чесно і вголос, докладає зусиль, щоб їх подолати. І має пояснити, чому ці проблеми виявилися такими глибокими. Надію вселяє те, що найгірше -  вже точно позаду. Що криза, спричинена війною, економічною агресією та блокадою з боку Росії, -  відступає. Що відновлення економічного зростання відкриває можливості і до відновлення рівня життя», - пояснив П. Порошенко.

Він нагадав, що вже озвучував пріоритет п’яти напрямків: агропромисловий комплекс, ІТ-індустрія, машинобудування, інфраструктура та логістика, туризм.

«Ми можемо вийти на лідерські позиції у секторах економіки, де Україна вже має певні конкурентні переваги щодо інших країн. Вони стануть точками опори, від якої відштовхнемося вперед. Вони принесуть кошти для того, щоби забезпечити відчутне підвищення рівня життя людей», - запевнив президент.

Отже, в 2020 році Петро Порошенко розраховує на масштабне залучення інвестицій в українську економіку. В наступних роках, завдяки інвестиціям та прискореному зростанню, відчутним стане збільшення заробітних плат, пенсій та соціальних виплат тим, хто їх потребує. А в 2023 році, за словами очільника держави, Україна планує подати заявку на вступ до Європейського Союзу і отримати План дій щодо членства в НАТО.

«Якби про свій економічний план я заговорив два-три роки тому, він, напевно, виглядав би як брехлива обіцянка. А сьогодні є всі підстави для того, щоб він став реальністю і був втілений у життя», - зазначив глава держави.

Вибори 2019 для Путіна   -  це як генеральна битва за Україну

«План Путіна очевидний  -  знищити-таки незалежну українську державу й демократію, позбавити українців права жити в мирі та безпеці. Він не може не розуміти, що Україну силою не взяти. Тому хоче здолати нас хитрістю. Вибори 2019 для Путіна  -  це як генеральна битва за Україну, яку він маніакально прагне повернути назад», - сказав П. Порошенко.

Також він додав, що «українці більше не дозволять, щоби в офісі українського Президента сидів зачеплений на гачок російський агент, як це було з 2010 по 2014 рік». А далі найцікавіше.

«Українцям не потрібен Президент і Верховний Головнокомандувач, який стане перед Кремлем на коліна. Українцям не потрібен Президент і Верховний Головнокомандувач, який буде фліртувати або хіхікати з Путіним. Українцям не потрібен Президент і Верховний Головнокомандувач, першим підписаним документом якого, буде акт про капітуляцію перед Москвою», - натякнув Петро Олексійович на передвиборчі засади своїх конкурентів.

А якщо коротко, то можна підсумувати, що на другий термін Порошенко йде з чіткими планами побороти бідність, підготувати країну до вступу до ЄС і НАТО, забезпечити мир на вигідних для України умовах і відновити територіальну цілісність країни. Фактично, це і є передвиборча програма кандидата у президенти Порошенка. В ній менше популізму, ніж у конкурентів, але вказані кроки і досягнення, а також визнані помилки.