Команда Гройсмана підвищує пенсії, а не пенсійний вік

Новини Вінниці / Команда Гройсмана підвищує пенсії, а не пенсійний вік

Одним із найважчих елементів роботи для урядовців завжди залишався пошук балансу між впровадженням позитивних системних змін і бажанням сподобатися виборцю будь-якою ціною. Дехто так захоплювався реформами, що з українців аж «пір’я летіло». Інші – зі шкіри пнулися, щоб збільшити соціальні виплати, затягуючи борговий зашморг на шиї України.

Уряд Гройсмана  вже з 1 липня піднімає пенсії  людям, які отримували низьку заробітну платню, але мають великий трудовий стаж, наступний перерахунок чекає на пенсіонерів вже восени.

Прем’єр-міністр та лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» впевнений, що це цілком реально.


Одним із найважчих елементів роботи для урядовців завжди залишався пошук балансу між впровадженням позитивних системних змін і бажанням сподобатися виборцю будь-якою ціною. Дехто так захоплювався реформами, що з українців аж «пір’я летіло». Інші – зі шкіри пнулися, щоб збільшити соціальні виплати, затягуючи борговий зашморг на шиї України.

Нинішній Уряд, схоже, віднайшов «золоту середину».  Володимир Гройсман та його команда завоювали імідж успішних реформаторів (чого варті лише децентралізація, освітня реформа,  будівництво доріг), однак не забували і про соціальний захист громадян. Зрештою, головна мета змін та реформ – покращити життя кожної людини. Що й казати, якщо мінімальна зарплатня за каденцію цього Кабінету Міністрів зросла майже втричі.

Остання новина – підвищення пенсій для людей із великим стажем, які отримували малу заробітну платню. «З жовтня 2017 року – це вже п’ятий перерахунок, – наголосив прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду минулого тижня. – Нам також вдалося відмінити оподаткування пенсій і зняти з порядку денного вимогу підвищення пенсійного віку».

Хто отримає більше грошей?

Загалом під перерахунок пенсій уже з 1 липня потрапить 2,5 млн. літніх людей. Жоден із них тепер не буде отримувати менше двох тисяч гривень. Ці люди при попередніх перерахунках отримали підвищення, але воно було незначним. Справа в тому, що суму виплат розраховують, зважаючи на два основні фактори – тривалість стажу і розмір заробітної платні.

Власне, останній пункт і розвіював мрії по високу пенсію представників таких професій як вихователька, санітарка чи колгоспник. Ці люди, які виконували важку роботу, не могли похвалитися високою зарплатою колись, і тепер, навіть після перерахунків, також залишалися з невеликими виплатами. 

З 1-го липня всі жінки зі стажем понад 30 років і чоловіки зі стажем більше  35 років отримають підвищення пенсії. Це буде черговий етап перерахунку пенсій, надалі збільшення буде відбуватися в автоматичному режимі.

Перерахунок пенсії – звична справа

Якщо деякі попередники робили з підвищення пенсій важливу подію, то для періоду чинного уряду такі перерахунки – справа буденна. Пенсії збільшуються по кілька разів на рік, а 1 березня 2019 року вперше відбувся автоматичний перерахунок пенсій. Тоді майже 9 млн. пенсіонерів отримали підвищення (з одноразовою доплатою, яка в середньому складала 591,89 грн.).

Пенсійна реформа, яку впровадив Володимир Гройсман, винесла підвищення пенсій поза дужки політики. Тепер, аби перерахувати пенсійні виплати, не потрібно приймати жодних додаткових рішень, бо кошти на такий перерахунок Кабміном заздалегідь закладено у державний бюджет. Тоді як сама формула перерахунку прозора, зрозуміла та незмінна. Тут враховують тривалість сплати соціальних внесків (стаж), рівень заробітної плати, яку свого часу отримував пенсіонер, а також рівень середньої зарплати по країні – спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат.

Інші пенсіонери ображеними не залишаться

Ще одна категорія пенсіонерів, про яку не можна не згадати – колишні військові. Їхні пенсії почали поетапно підвищувати ще в минулому році. Для півмільйона пенсіонерів це означало підвищення у середньому на 1476 грн. Із 1 січня 2019-го їхні пенсії в середньому зросли ще на 763 грн. А наступної новорічної ночі на військових пенсіонерів знову чекає приємний сюрприз «під ялинку».

А загалом пенсійну реформу можна сміливо вважати однією з найуспішніших для Уряду Гройсмана та його команди. Адже з головною метою – відновленням соціальної справедливості для тих, хто працював усе життя – тут цілком справляються. Наступний перерахунок виплат – уже цієї осені.

admin

5 липня, 2019