Коли у 2021 році Україна переходить на зимовий час

Новини Вінниці / Коли у 2021 році Україна переходить на зимовий час

Через кілька спроб відмовитися від «літнього» та «зимового» часу українці починають плутатися – чи варто переводити стрілки годинників, а якщо варто, то коли?.. На зимовий час Україна переходить о 04:00 останньої неділі жовтня – в ніч із 30 на 31 жовтня. Стрілки потрібно буде перевести на одну годину назад.

Зазначимо, що переведення годинника двічі на рік здійснюється відповідно до постанови Кабінету міністрів № 509 від 13 травня 1996 року «Про порядок обчислення часу на території України». Причому вперше в нашій країні перевели годинник ще в часи СРСР (у квітні 1981 року), з метою економії електроенергії.

За останні роки багато держав відмовилися від такої практики, оскільки переведення стрілок, за даними науковців, порушує біологічні ритми людини, підвищуючи ризик серцево-судинних та імунних захворювань.

Нагадаємо про спроби скасувати сезонне переведення годинників в Україні. Так, 20 вересня 2011-го депутати ВР ухвалили постанову N 3755-VI «Про зміну порядку обчислення часу на території України», згідно з якою країна мала перейти на постійний літній час (часовий пояс UTC +3).

Проте через негативну реакцію на таку ініціативу з боку громадськості вже 18 жовтня 2011 року народні обранці визнали зазначену постанову такою, що втратила силу.

А 3 березня 2021 року парламентарі підтримали законопроєкт N 4201 про скасування сезонного переведення годинника і встановлення постійного «зимового» часу. Його ініціатор, тодішній віцеспікер Ради Руслан Стефанчук посилався на дослідження науковців про шкоду маніпуляцій із часом.

Проте в підсумку парламенту не вдалося скасувати перехід на літній час – 19 березня депутати провалили голосування по законопроєкту в другому читанні. Документ було направлено на доопрацювання в комітет. І далі жодних рухів. Тож зимовий час не за горами.