Кого б до Ради обрали у січні? «Слуги» втрачають, шість партій долають 5-відсотковий бар’єр

Новини Вінниці / Кого б до Ради обрали у січні? «Слуги» втрачають, шість партій долають 5-відсотковий бар’єр

Вінничан мають дещо здивувати останні тенденції у політичних настроях української спільноти. Колись Вінниччину вважали маркерним регіоном, по якому можна оцінювати настрої електорату. Нині все навпаки. Найбільш популярною другий місяць поспіль стала проросійська «Опозиційна платформа – За життя». Про це свідчать дані опитування КМІС.

Вінничан мають дещо здивувати останні тенденції у політичних настроях української спільноти. Колись Вінниччину вважали маркерним регіоном, по якому можна оцінювати настрої електорату. Нині все навпаки. Найбільш популярною другий місяць поспіль стала проросійська «Опозиційна платформа – За життя», яка на Вінниччині має до 7% підтримки. Про це свідчать дані опитування КМІС.

Якби вибори до парламенту відбувалися в другій половині січня 2021 року, відносно більше голосів отримала б партія «Опозиційна платформа - За життя» (ОПЗЖ). За неї віддали б свій голос 15,7% серед усіх респондентів і 20,7% серед тих, хто визначився з вибором.

За даними опитування, на другому місці – «Європейська солідарність» (ЄС), яку підтримують 11,6% серед усіх респондентів і 15,3% серед тих, хто визначився з вибором.

Третє місце у «Батьківщини» (відповідно, 9,5% і 12,6%), на четвертому «Слуга народу» (8,5% і 11,2%). І це січневих платіжок за комуналку люди не бачили…

Також набирають понад 5% прохідного бар’єру «Сила і честь» (6,3% і 8,3%), «Голос» (4,2% і 5,6%) і «Українська стратегія Гройсмана» (4% і 5,3%).

Близькі до прохідного бар’єру «Партія Шарія» (3,5% і 4,6%), УДАР (3,3% і 4,4%) та «Свобода» (2,9% і 3,8%).

Інші партії мають нижчу підтримку.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування 22 січня 2021 року по всій Україні за виключенням окупованих Росією територій. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1005 респондентів. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 3,1%.

Відзначимо, за даними опитування КМІС, наприкінці грудня 2020 року рейтинг партій очолювали парламентські партії ОПЗЖ (23,1%), «Слуга народу» (20,9%), ЄС (14,1%) і «Батьківщина» (9,8%).

Олег Верлан

26 січня, 2021