Хто з вінницьких нардепів проти заборони Московського патріархату? На Вінниччині висунули ідею створення православної організації для дискредитації України

Новини Вінниці / Хто з вінницьких нардепів проти заборони Московського патріархату? На Вінниччині висунули ідею створення православної організації для дискредитації України

У Тульчинській єпархії УПЦ МП, керівник якої митрополит Іонафан визнаний судом першої інстанції винним за кількома статями Кримінального кодексу, висувають ідею створення певної організації, мета якою полягатиме у дискредитації України на міжнародному рівні.

Нагадаємо, СБУ відкрито десятки справ щодо архієреїв Московського патріархату, є обвинувальні рішення судом, достатньо доказів того, що окремі священики відверто співпрацювали з російською ФСБ та публічно підтримували окупантів. Попри численні факти, в УПЦ МП дотримуються версії, що це все наклеп. У РПЦ визнають виключну підпорядкованість всіх парафій УПЦ, а священиків називають «своїми» підлеглими.

Ба більше, за російськими методичками в Україні триває кампанія по залученню деяких міжнародних структур на свій захист нібито через утиски свободи віросповідання.    

У заяві пресслужби Тульчинської єпархії УПЦ МП, яка цитує керівника, йдеться про те, що виникла необхідність створення правозахисної організації з умовною назвою - «Киевская Группа Правозащитного Мониторинга».  

Далі мовою оригіналу, аби редакцію не звинуватили у невірному перекладі:

«Уточню: задача КГПМ – мониторинг соблюдения религиозных и гражданских прав и свобод верующих УПЦ, закрепленных Международным биллем о правах человека и другими международными и национальными документами о правах человека, содействие всесторонней реализации механизмов юридической защиты прав на национальном и международном уровне, составление регулярных мониторинговых докладов о соблюдении прав верующих УПЦ и представление их на международных площадках.

Согласно своим задачам и цели, КГПМ может информировать представителей правозащитных украинских и международных организаций, религиозные общины и межрелигиозные организации о результатах своей правозащитной деятельности. В том числе обращать их внимание на отсутствие реституции церковной собственности, как условия пребывания Украины в Европейском Союзе», - цитують у релізі єпархії митрополита Іонафана.

Зазначимо, на думку головного редактора NaПарижі Ігоря Заіковатого, митрополита Іонафана російські спецслужби використовують у власних цілях – як жертовного агнця - для дискредитації України. Москва не хоче його обмінювати, а вирішила пожертвувати своїм прихильником і громадянином РФ.

І наостанок про заборону УПЦ МП на рівні Верховної Ради. Серед парламентарів триває дискусія. Адже далеко не всі, хто підтримує політику президента та особисто В.Зеленського згодні. У соцмережах вказують, що, приміром, нардеп від «Слуги народу» А.Драбовський та парламентар від «Довіри» Г.Вацак не проголосують за заборону Московського патріархату.    

Олег Верлан

13 жовтня, 2023