Хмільник святкує 659 років від першої згадки

Новини Вінниці / Хмільник святкує 659 років від першої згадки

У Хмільнику Вінницької області 22 вересня святкують «день народження». А проведення Дня міста заплановано на 25 вересня. У міському парку імені Шевченка відбудуться концерти, спортивні заходи, виставки та інсталяції, святкова торгівля, а також творчі локації на різні смаки та вподобання.

З нагоди 659-річниці у Хмільнику згадали про історію міста. Зокрема, про давньослов’янське містечко Божський, яке, ймовірно, розташовувалося на місці сучасного Хмільника.

Як зазначають у мерії райцентру, краєзнавець Арсеній Ратушний писав: «От, наприклад, де зараз знаходиться старе місто, був природний острів на річці Буг. Навесні велика частина острова вкривалася водою, за винятком досить високої місцини, яку спочатку обставляли високими палями – частоколом, а згодом – кам’яною стіною. Так з’явився замок, усередині якого знаходився дім управителя, казарма, вежа (арештанська) і одна чи декілька сторожових башт. Гадаю, що після руйнування містечка Божський частина населення врятувалася і заховалася у заростях острова. Там заснували місто Хмільник, обгородили його частоколом, збудували землянки. Згодом місто почало розростатися, будуватись поза замком, з’явилося населення, що займалося не тільки хліборобством, а й ремісники, згодом - торгівці».

Перша письмова згадка про Хмільник датується 1362 роком, саме після Синьоводської битви 1362 року війська литовського князя Ольгерда захопили Хмільник.

Але як зазначає Руслана Поліщученко, начальник архівного відділу Хмільницької міської ради, є факти, не тільки факти, але й артефакти, які свідчать про те, що Хмільник був відомий ще в попередні століття.

Так археологічні дослідження на території м. Хмільника, проведені археологічною експедицією Інституту археології Національної академії наук України свідчать про різночасові нашарування як пізньосередньовічного часу, так і давньоруського та трипільського періодів.

Так, наприклад, замок був побудований на залишках поселення давньоруського часу, датованого за керамічними формами XII-XIII ст., яке, в свою чергу, зайняло територію поселення раннього етапу трипільської культури кінця IV тис. до н.е.

Олеся Рудницька

22 вересня, 2021