«Керуються не Законом України, а статутами російської церкви»: представники громад ПЦУ на Вінниччині поскаржились на дії поліції до Департаменту внутрішньої безпеки (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Керуються не Законом України, а статутами російської церкви»: представники громад ПЦУ на Вінниччині поскаржились на дії поліції до Департаменту внутрішньої безпеки (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні адвокат Сніжана Чубенко, яка представляє в судах інтереси тридцяти релігійних громад Православної Церкви України Вінницької області, звернулась із заявою до Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції. У своєму зверненні юристка звертає увагу на «вчинення кримінального правопорушення відповідальними працівниками ГУ НП у Вінницькій області». За словами Сніжани Чубенко, йдеться про дії керівництва поліції Вінниччини, яке фактично виступило у міжконфесійних суперечках на боці російської церкви.

Сьогодні адвокат Сніжана Чубенко, яка представляє в судах інтереси тридцяти релігійних громад Православної Церкви України Вінницької області, звернулась із заявою до Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції. У своєму зверненні юристка звертає увагу на «вчинення кримінального правопорушення відповідальними працівниками ГУ НП у Вінницькій області». За словами Сніжани Чубенко, йдеться про дії керівництва поліції Вінниччини, яке фактично виступило у міжконфесійних суперечках на боці "російської" церкви.   

Разом з юристкою до приміщення ГУ НП в області прийшли представники кількох релігійних громад ПЦУ із сіл Вінниччини. За їхньою інформацією, наразі в області мають працювати представники ДВБ зі столиці. Не виключено, що перевіряють саме дії керівництва поліції Вінниччини у «релігійних» справах.

Втім, звернення приймав представник Вінницького департаменту внутрішньої безпеки Юрій Кривошея. Він зазначив, що йому не відомо про перебування у Вінниці перевіряючих з Києва.  

У своєму зверненні Сніжана Чубенко просить ДВБ провести розслідування дій посадовців поліції Вінниччини за кількома статтями Кримінального кодексу: перевищення влади або службових повноважень, притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті тощо.

Приводом до такого звернення стало відкриття поліцією Вінниччини кримінальних проваджень проти начальника управління у справах національностей та релігій ОДА Ігоря Салецького, якого, нагадаємо, Вінницький міський суд відсторонив на два місяці від посади саме за позовом слідчої ГУ НП.

Адвокат Сніжана Чубенко переконана, що кримінальні провадження проти І.Салецького відкривались за вказівкою керівника ГУ НП Юрія Педоса. При цьому поліцією за основу бралося не законодавство України, а статути громад Московського патріархату.

«Згідно з цими статутами, громада не має права збиратися без благословення правлячого архієрея, протокол також підписується священиком МП або правлячим архієреєм і перехід громад таким чином фактично не можливий – ніколи московський священик чи архієрей не дасть дозволу на проведення зборів щодо зміни конфесійної приналежності. Поліція не бере до уваги суперечність цих норм статті 8 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», не бере до уваги принцип верховенства права – коли є суперечність між статутом та Законом, то керуватися слід саме Законом України», - говорить юристка.

Питання, каже Сніжана Чубенко, навіть не у відстороненні від посади Ігоря Салецького, хоча це фактично призупиняє процес зміни конфесійної приналежності релігійних громад на Вінниччині:   

«Але сам факт порушення цих справ направлений на те, щоб, по-перше, розпалювати міжконфесійну ворожнечу у Вінницькій області, по-друге «прищучити» інші релігійні громади, щоб вони не переходили до ПЦУ і порушення цих кримінальних проваджень – завідомо незаконне».

Розповіли парафіяни співробітнику Департаменту внутрішньої безпеки і про факти, коли поліція на місцях не відкриває провадження і не розслідує справ щодо побиття віруючих «тітушками» та «гастролерами» з "російської" церкви. Відомі Сніжані Чубенко й випадки у Мурованокуриловецькому районі, де місцева поліція викликала людей, які хотіли провести збори громад, і лякала їх «проблемами». Усі ці факти та документи при потребі вона пообіцяла надати для перевірки.

У свою чергу Юрій Кривошея запевнив, що доповість своєму керівництву про це звернення, заява сьогодні ж буде зареєстрована і прийнята до розгляду. Далі буде визначено, хто займеться перевіркою і вже виконавець контактуватиме з адвокатом та вивчатиме питання.