Із січня вінничани платитимуть за газ за двома рахунками: у «Вінницягаз» пояснили, за що братимуть гроші (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Із січня вінничани платитимуть за газ за двома рахунками: у «Вінницягаз» пояснили, за що братимуть гроші (ВІДЕО)

Уже за січень вінничани мають отримати два рахунки за газ: один - за сам товар, інший – за його доставку. У товаристві «Вінницягаз» запевняють, що навантаження на свої гаманці споживачі не відчують, бо плата за доставку блакитного палива існувала й до цього і була включена до вартості газу. Тепер ці складові просто роз’єднають.

Уже за січень вінничани мають отримати два рахунки за газ: один - за сам товар, інший – за його доставку. У товаристві «Вінницягаз» запевняють, що навантаження на свої гаманці споживачі не відчують, бо плата за доставку блакитного палива існувала й до цього і була включена до вартості газу. Тепер ці складові просто роз’єднають.

Щоправда, тариф на доставку із 1 січня зріс на 21 копійку за кубометр і до 31 червня становитиме 1,068 грн за 1 метр кубічний на місяць. Потім знову очікується його зростання до 1.32 гривні.

За словами директора фінансового АТ «Вінницягаз» Сергія Кібітлевського, досі у структурі вартості газу доля плати за доставку складала приблизно 8% - це кошти, які йшли на рахунок «Вінницягазу».

«За що ж бере гроші АТ «Вінницягаз»? По-перше, 300 мільйонів гривень на рік нам потрібно на закупівлю технологічного газу, - розповідає С.Кібітлевський. -  У нас є 17 тисяч кілометрів мереж, є 5 тисяч великих споруд на газопроводах – ГРП і шафових газових регуляторних пунктів, є 100 тисяч будинкових регуляторів… На всьому цьому обладнанні утворюються дирочки у зв’язку з ржавінням, це обладнання з’єднується одне з одним, тому є щілини, через які витікає газ. Власне, оцих 300 мільйонів гривень потрібно на те, щоб купити близько 48 мільйонів кубів для того, аби збалансувати систему – заповнити той газ, який витікає.

Друге – фонд оплати праці – теж 300 мільйонів гривень. У нас є 2 тисячі працівників, які щоденно оглядають цих 17 тисяч кілометрів мереж, займаються регулюванням обладнання, займаються, працюють над тим, щоб у вас завжди був газ.

По-третє, витрати на матеріали складають 20 мільйонів гривень: потрібно банально ремонтувати труби, обладнання, заправляти машини аварійно-диспетчерської служби. Ще 20 мільйонів – витрати на послуги: це і зв’язок, і ремонт лічильників тощо. Інвестиційна програма – 11 мільйонів на рік: це капітальні ремонти газопроводів. Плюс – лічильники: цього року плануємо замінити лічильників на 17 мільйонів гривень. Усе це й утворює витрати, які несе АТ «Вінницягаз» в процесі своєї діяльності за рік».   

Плату за доставку газу будуть розраховувати для кожного споживача індивідуально, в залежності від того, скільки блакитного палива він використав за минулий так званий «газовий рік», тобто, із жовтня по жовтень. Цей обсяг ділитимуть на 12 і, помноживши на тариф (зараз - 1,068 грн), визначатимуть, скільки споживачеві платити за місяць. У середньому, кажуть, в АТ «Вінницягаз», це буде близько 80-100 гривень, якщо газ використовується і для опалення.

Сергій Кібітлевський також відповів на найпоширеніші питання: чому платити за доставку газу мають навіть ті, хто ним не користується і навіщо платити тим, хто за свої кошти прокладав мережі у селах. Газ, каже С.Кібітлевський, у будь-якому випадку доставляється до "стояка", тож на його доставку йдуть витрати. А щодо труб, на які збирали гроші люди, вони - тільки маленька частка усієї системи, яку обслуговують газовики.

«Споживачі не відчують подорожчання, адже якщо минулого року у січні куб газу коштував 8.55 грн, то зараз - 7,98 грн. Із них 6,91 грн потрібно буде платити за сам газ і 1,07 грн – за його розподіл», – говорить комерційний директор АТ «Вінницягаз» Володимир Антошко.

За його словами, товариство вже уклало із «Укрпоштою» договір на доставку рахунків. Тож невдовзі нові платіжки з’являться у поштових скриньках вінничан.