Із 1 березня вінничани більше платитимуть за вивезення сміття: міськвиконком затвердив новий тариф

Новини Вінниці / Із 1 березня вінничани більше платитимуть за вивезення сміття: міськвиконком затвердив новий тариф

Виконком Вінницької міської ради схвалив проект рішення про встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами для всіх категорій споживачів, що надаються КУП «ЕкоВін».

Виконком Вінницької міської ради схвалив проект рішення про встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами для всіх категорій споживачів, що надаються КУП «ЕкоВін».       

Як повідомляє пресслужба міськради, перед цим підприємство звернулось до виконкому із актуальними розрахунками розміру тарифу.

У мерії пояснюють, що Законом України «Про житлово-комунальні послуги» цього року впроваджується низка змін. Зокрема, тариф має формуватися один для всіх. Досі тарифи визначалися для трьох окремих груп споживачів - населення, бюджетних установ та інших споживачів.

За словами директора КУП «ЕкоВін» Петра Гриневича, чинний тариф на послугу з захоронення побутових відходів був встановлений ще у 2014 році. Нині він дозволяє відшкодовувати лише 39,7% фактичної собівартості послуги. Водночас за цей період відбулось подорожчання основних складових собівартості тарифу: ціна паливно-мастильних матеріалів зросла на 102,8%, витрати на заробітні плати збільшились на 227,6%, ставки екологічного податку – на 400%.

Інша складова тарифу – вивезення побутових відходів. Розмір цієї складової у тарифі востаннє переглядався у 2018 році і дозволяє покривати в частині вивезення ТПВ 77,8% фактичної собівартості послуги.

За словами Петра Гриневича, через постійне зростання цих витрат за результатами фінансово-господарської діяльності за 9 місяців 2020 року підприємство отримало великі збитки.

"Тому на сьогоднішній день є гострою необхідність привести тарифи у відповідність до економічно обґрунтованих витрат підприємства. Для нас важливо сьогодні в першу чергу зберегти такий самий ритм роботи, в якому ми працюємо. Ми комунальне підприємство, яке в першу чергу дбає про те, щоб місто було чистим, щоб не утворювались стихійні сміттєзвалища, щоб захоронення побутових відходів відбувалось на належному рівні, щоб підприємство не зупинилось", – зазначив Петро Гриневич.

Водночас керівник підприємства «ЕкоВін» наголошує, що вінничани можуть заощаджувати на вивезенні сміття. Для цього мешканці багатоквартирних будинків мають можливість укладати колективні договори. Наприклад, від імені ОСББ або управителя будинку. В такому випадку мають бути закриті контейнерні майданчики і у випадку зміни тарифу для таких будинків вони будуть майже не відчутні.

Це пов'язано із тим, що люди сплачують і сплачуватимуть лише за вивезення тієї кількості відходів, яку вони зпродукували. Якщо мешканці ще й сортуватимуть відходи, то вони будуть зменшувати об'єм відходів, за який їм необхідно буде платити. На цей час "ЕкоВін" уклав майже 200 таких договорів.

Тож, з 1 березня вінничани, які проживають в багатоквартирних будинках сплачуватимуть за послуги з поводження з побутовими відходами 26,85 грн на одного мешканця.

Зараз у Вінниці тариф на вивезення побутових відходів становить 16,38 грн на одного мешканця багатоквартирних будинків та 17,43 грн - для мешканців одноквартирних будинків з присадибною ділянкою.  

Сергій Маламура

19 лютого, 2021