IV міжнародний фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2021 – знакова мистецька подія, яка 27-29 серпня вразить всю Україну

Новини Вінниці / IV міжнародний фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2021 – знакова мистецька подія, яка 27-29 серпня вразить всю Україну

Вчора, 8 липня, в «Укрінформі» відбувся брифінг з нагоди проведення IV міжнародного оперного open air фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2021, що з 27 по 29 серпня відбудеться просто неба у місті Тульчин Вінницької області.

Вчора, 8 липня, в «Укрінформі» відбувся брифінг з нагоди проведення IV міжнародного оперного open air фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2021, що з 27 по 29 серпня відбудеться просто неба у місті Тульчин Вінницької області.

Прем’єри, мюзикли, опери та балети, яскраве ексцентрик шоу, фентезі рок-опера, фантастична музична подорож для дітей, візуальні, вогняні шоу та багато інших сюрпризів! Протягом трьох днів феєрія мистецтва вируватиме для тисяч глядачів, які приїдуть на фестиваль з усіх куточків України.

На OPERAFEST TULCHYN-2021 виступлять найкращі колективи з України та солісти з Канади, Польщі, Словаччини, України й Італії. А на всі три дні місто Тульчин стане епіцентром культурного життя України.

На брифінгу організатори OPERAFEST TULCHYN, перший заступник Міністра культури та інформаційної політики, керівники театрів-учасників та партнери детально розказали про все, чим буде вражати фестиваль, який цього року проходить за підтримки Українського культурного фонду, генерального спонсора – Благодійного фонду «МХП – Громаді» та амбасадорів і багаторічних друзів, які завжди поруч – народних депутатів України Лариси Білозір та Миколи Кучера.

Всі разом з головним організатором фестивалю – ГО «Інститут культурної політики» – та Тульчинською територіальною громадою об’єдналися для того, щоб фестиваль після дворічної перерви, викликаної світовою пандемією, повернувся до Тульчина із новою мистецькою місією.

– Проведення такого фестивалю – це не тільки велика подія у сфері оперного мистецтва. Такий грандіозний захід важливий і для розвитку туризму: внутрішнього та міжнародного. Подієвий туризм – перспективний напрямок. Україні вже є чим пишатися. У сфері академічного мистецтва виділяється OPERAFEST TULCHYN, – зазначив на брифінгу перший заступник Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він також підкреслив, що МКІП робить все можливе, щоб підтримувати такі проєкти та подякував організаторам, партнерам і амбасадорам за небайдужість.

– Фестиваль OPERAFEST змінив Тульчин. Захід зробив місто туристично привабливим. Це приклад того, як культура змінює інфраструктуру. Також це свідчить про потужність культури. Ми повинні більше використовувати цей потенціал надалі, – наголосив Ростислав Карандєєв.

На брифінгу головний режисер фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков детально презентував всі «родзинки» кожного дня фестивалю.

– 27-29 серпня – це будуть незабутні три дні у ритмі опери! Багатогранної, сучасної та вражаючої, – зазначив Павло Третьяков. – З любов’ю до мистецтва у славетному Тульчині ми разом будемо відроджувати культурні традиції, якими завжди славився цей край. У XVIII-XIX столітті саме тульчинський Палац Потоцьких був епіцентром бурхливого культурного життя, тут гостювали майже всі перші особи Європи: від короля Польщі до Оноре де Бальзака, Ференца Ліста і Пушкіна. А у 1787 році в Палаці був відкритий другий в Україні оперний театр, який існував понад 100 років, щороку вражаючими світовими оперними прем’єрами, у яких брали участь відомі композитори, співаки та музиканти Європи.

Художній керівник та директор «Київської опери» Петро Качанов розповів про оперу «VIVA LA MAMMA!, або Театральні порядки та безлад», сучасний балет «Історії в стилі танго» та дивовижний балет «Майська ніч», якими його славетний театр буде вражати глядачів.

– Я дякую команді фестивалю, – сказав Петро Качанов. – Кожен з Вас – це маленька деталь великого механізму, який має назву OPERAFEST TULCHYN. Фестивалю пощастило: він має міцних партнерів, кожен з яких докладає багато зусиль для того, щоб фестиваль у Тульчині відбувся.

Комерційний директор Національної оперети України Оксана Когут привідкрила завісу про приголомшливе «Мюзикл-шоу», яке подарує неймовірні емоції у фіналі OPERAFEST TULCHYN.

Амбасадор фестивалю, народний депутат України Микола Кучер підбив підсумки успіху попередніх років OPERAFEST TULCHYN та зізнався, що ще до оголошення програми щодня отримує сотні дзвінків та повідомлень зі всієї України, які з нетерпінням чекають та бажають приїхати на фестиваль.

– Людина може забути слова, дії, але вона ніколи не забуде емоції, які дарує наш фестиваль. Я запрошую всю Україну поїхати за враженнями до нас! – підкреслив Микола Іванович.

Амбасадор фестивалю, народний депутат України Лариса Білозір, звернула увагу на освітній компонент фестивалю – дитячий мюзикл, який у рамках фестивалю буде показаний для юних глядачів.

Пані Лариса оголосила старт дитячої оперної «Вікторини від Лариси Білозір і Миколи Кучера» та початок мистецького конкурсу «Створюємо оперну абетку разом!». Всі переможці вікторини і конкурсу отримають запрошення взяти участь у фантастичній музичній подорожі.

Як справжній амбасадор Тульчина, Лариса Білозір наразі прикладає багато зусиль для порятунку Палацу Потоцьких та поділилася особливо приємною та важливою новиною про те, що тульчинський Палац Потоцьких, як найбільша історична пам’ятка Вінниччини, має величезний шанс потрапити до державної програми «Велика реставрація».

– Всі очікують не тільки на реконструкцію площі, а й на реконструкцію самого Палацу Потоцьких. У рамках програми Президента «Велика реставрація» ми робимо все для того, щоб у нас вийшло, – відзначила Лариса Білозір. – Я зі свого боку звернулась на Уряд і були виділені кошти на проектно-кошторисну документацію. Вона підготовлена і ми з колегами-парламентарями, з Миколою Івановичем Кучером ,внесли законопроект, який дозволив ввести такі пам’ятки державного значення, але комунальної власності. Це закон 5551-2, який ми проголосували на минулому тижні, і в рамках якого буде виділено мільярд гривень. Я дуже надіюся, що ми обов’язково візьмемо участь і за допомогою і наших партнерів, і Міністерства культури, і за допомогою Президента зможемо реалізувати цей проект, тому що він дуже визначний.

Заступник голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності Ігор Лещенко згадав попередні фестивалі та власні враження від події.

– Ми завжди з багатьох питань маємо наздоганяти процеси, що відбуваються. У випадку з нашим оперним фестивалем, я розумію, що ми створюємо нові змісти та формуємо цінності. Ми є першопрохідцями. Наш фестиваль сформував додаткову вартість Тульчинської громади, – зазначив пан Ігор.

Він пообіцяв, що до OPERAFEST аудиторія у Тульчині буде максимально підготовлена до культурного сприйняття. Адже 25 липня у межах Національного туру «Кіно просто неба», організованого МХП-Громаді спільно із партнерами у 10 областях України, відбудеться кінопоказ у м.Тульчин.

Також Ігор Лещенко відзначив, що для головного спонсора OPERAFEST TULCHYN – Благодійного фонду «МХП – Громаді» – міжнародний оперний фестиваль – це не просто яскравий проект національного рівня, а важлива складова соціальної відповідальності компанії МХП. З 2020 року фонд «МХП – Громаді» працює з громадами у 15 областях України у понад 700 населених пунктах і допоміг реалізувати проекти, які сприяють покращенню добробуту кожної громади і виводять її на новий рівень більш комфортного життя.

Міський голова Тульчина Валерій Весняний, запрошуючи всіх на OPERAFEST TULCHYN-2021, розказав, які додаткові сюрпризи чекають глядачів та гостей міста у Тульчині, відзначивши, що місто у дні фестивалю буде перетворене на яскраве оперне фоє з багатьма цікавими мистецькими проектами і арт-просторами.

– У дні фестивалю у Тульчині кожен знайде для себе чимало цікавих подій та проектів. Пройде фестиваль вуличних музикантів, виступи талановитих дітей і молоді, майстер-класи, екскурсії, виставки, ярмарки. Також працюватимуть креативні арт-простори, – розповів Валерій Весняний. – А з метою інтеграції місцевого бізнесу організатори фестивалю пропонують взяти участь у конкурсі на отримання відзнаки фестивалю «OPERAFEST рекомендує». У ресторанах і готелях, що здобудуть відзнаку, у дні фестивалю пригощатимуть спеціальним оперним меню та пропонуватимуть ексклюзивні оперні послуги.

Продюсерка фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель окремо подякувала Українському культурному фонду, за підтримки якого відбувається OPERAFEST TULCHYN-2021.

– Маючи чимало складових, IV міжнародний фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2021 буде цікавий максимальній кількості глядачів, різних за віком і уподобаннями: від шанувальників високого мистецтва до істориків і затятих туристів, від старшого покоління до дітей та молоді, – говорить Ірина Френкель.

 

ПРОГРАМА IV-ГО МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ OPERAFEST TULCHYN-2021

27 серпня 2021 року

ВРАЖЕННЯ, ЕМОЦІЇ, ПОЧУТТЯ

У перший день фестивалю глядачі побачать:

  • комічну оперу Г. Доніцетті «VIVA LA MAMMA!, або Театральні порядки та безлад» у виконанні «Київської Опери»;
  • сучасний балет, що приголомшує чуттєвістю та красою – «Історії в стилі танго» на музику А. П’яццолли, К. Альмарана, К. Гарделя і Х. Родрігеса,
  • вогняне ексцентрик шоу «White night» театру вогню «East fire show» (м. Харків)

28 серпня 2021 року

УКРАЇНСЬКА КЛАСИКА І СУЧАСНІСТЬ. 

У рамках другого дня фестивалю український контент домінує у програмі:

  • балет «Майська ніч» Є. Станковича у виконанні «Київської Опери»;
  • історична опера «Ярослав Мудрий» Г. Майбороди у виконанні музикантів та солістів Хмельницької обласної філармонії;
  • open air прем’єра фентезі рок-опери «Орфей та Еврідіка назавжди» М. Брунського, проєкт «O&E Entertainment LLC» (ОАЄ, Дубай) і ТОВ «LIMILEND BUSINESS COMPANY UKRAINE».

Також у цей день юні глядачі відправляться у фантастичну музичну подорож разом з героями казки «Аліса в країні чудес» у виконанні артистів Вінницького українського академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського.

Дитячий сегмент фестивалю з’явився завдяки ініціативі Лариси Білозір та Миколи Кучера, які приділяють велику увагу розвитку молодого покоління на кращих зразках високого мистецтва. Амбасадори фестивалю запрошують взяти участь не лише в оперній вікторині від Лариси Білозір та Миколи Кучера. За їхньої ініціативи відбудеться мистецький конкурс «Створюємо оперну абетку разом!» Переможці обох конкурсних програм отримають запрошення на дитячу виставу. 

Окрім цього – найкращі роботи юних художників увійдуть у друге (доповнене) видання «Дитяча оперна абетка» та будуть презентовані під час проведення фестивалю.

29 серпня 2021 року

ЗОЛОТІ ХІТИ

  • концертна прем’єра авторської оперної програми «Bad Boys In Opera» Львівської національної філармонії та солістів з Канади, Словаччини, Польщі й Італії
  • феєричне «Мюзикл-шоу» від Національної оперети України.

Всі оперні вистави перекладені українською мовою.

Фестиваль відбувається за підтримки

Амбасадорів фестивалю – народних депутатів України Миколи Кучера та Лариси Білозір
Українського культурного фонду
Генеральний спонсор – Благодійний фонд «МХП – Громаді»
Генеральний інформаційний партер – «20 хвилин».
Національний інформаційний партнер – «Обозреватель» та Oboz TV.
Партнер дитячої програми – «Малятко»
Співорганізатор фестивалю – Тульчинська міська рада
Головний організатор OPERAFEST TULCHYN-2021 –  ГО «Інститут культурної політики».

Офіційні сторінки фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2021
Офіційний сайт:  operafest.com.ua
Facebook: https://www.facebook.com/OperafestTulchyn
Instagram: https://www.instagram.com/operafest_tulchyn

admin

9 липня, 2021