«Історичні» гектари під забудову поруч з Вінницею: НАБУ ініціювала обшуки у генерала поліції та чиновника ОВА через приватизацію «зниклого» скіфського поселення

Новини Вінниці / «Історичні» гектари під забудову поруч з Вінницею: НАБУ ініціювала обшуки у генерала поліції та чиновника ОВА через приватизацію «зниклого» скіфського поселення

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у лютому провели обшуки у непересічних вінничан. Один з них – генерал поліції, який свого часу очолював ГУНП у Вінницькій області, інший - завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької ОВА. Слідчі дії відбувались у рамках розслідування виділення у «приватні руки» поруч з обласним центром земельних ділянок державної власності, на яких розташовані залишки поселення скіфської доби.

NaПарижі звернувся з офіційним запитом до НАБУ щодо обшуків у вінничан. Відповідь, як пояснили у пресслужбі Бюро, надішлють відповідно до норм законодавства, адже наразі провадження не завершено, а слідчі дії тривають.

Проте в одному з правоохоронних органів, який пов'язаний з фігурантом справи про «історичні» гектари, стався «виток» у соцмережі інформації про обшуки. Причому цій інформації намагались надати політичний присмак, згадавши очільника партії, який жодним чином не пов'язаний зі справою.  

На жаль, за відсутністю офіційної інформації, але зважаючи на певний суспільний резонанс, редакція змушена посилатися на власні поінформовані джерела у різних силових структурах. За їх словами, детективи з’ясовують обставини передачі у приватну власність правоохоронцям земельних ділянок площею 8 га на території Агрономічної сільської ради. Гучний скандал навколо цього стався у 2020-21 роках.

Місцева влада відмовила у розбудові території, адже вона має охоронний статус через наявність скіфського городища VІІ-VІ ст. до н.е.  Проте тоді суд став на бік приватних осіб. Тепер нібито цю «історію» реанімували та розслідують.

У 2016 році у план зонування території Агрономічного орган охорони культурної спадщини змусив внести зміни через наявність поселення скіфської культури на північно-західній околиці, а цю землю було виділено під садівництво та запроєктовано під будівництво.

Проте у 2020-21 роках саме ці землі зацікавили чотирьох правоохоронців, включно з генералом поліції Ю.Педосом, які забажали виділення кожному по 2 га (загалом 8 га) для особистого селянського господарства. Коли Агрономічна сільська рада відмовила, поліціянти звернулись до Вінницького окружного адмінсуду з позивом щодо затвердження проєктів землеустрою. Свідком при розгляді справи був керівник відділу охорони культурної спадщини, який зазначив, що з 2019-го заборона відсутня. Мова йшла саме про землі, на яких нібито було скіфське поселення. Суд підтримав вимоги позивачів і зобов’язав сільраду своє рішення щодо відмови та затвердити проєкти землеустрою.

В Агрономічному не «зупинились». Сільська рада писала у різні інстанції, навіть намагалась позбавити сертифіката землевпорядника, який робив правоохоронцям проєкти для приватизації «історичних» гектарів.

Сподіваємось, у НАБУ поставлять крапку з гучній справі, замовлять експертизу ділянки, щоб визначити, чи є там залишки скіфів…