Іспанське видання показало, як збирають мінні трали для українських танків

Новини Вінниці / Іспанське видання показало, як збирають мінні трали для українських танків

Журналісти провідного іспанського видання El Pais першими побували у секретному цеху компанії «Метінвест» Р.Ахметова, де збирають мінні трали для танків – нагальний інструмент для прориву російських оборонних ліній.

Ці трали є важливою технологією для українських військових, йдеться у репортажі.

«Мінні трали «Метінвесту» почали застосовувати влітку минулого року, в розпал контрнаступу на Запорізькому напрямку. Російські позиції на цій ділянці фронту, а також на Донеччині захищають найбільш щільно заміновані за всю історію війн поля, говорять військові експерти. У вересні минулого року члени групи спецпідрозділу «Тор» підрахували для El Pais, що на цьому напрямку фронту може бути п'ять мін на квадратний метр, включно з протипіхотними й протитанковими мінами», – пише видання.

Наразі компанія виробляє 5-6 тралів на місяць. Однак здатна на більше. Для цього, втім, потрібна підтримка від держави. Адже, враховуючи на складність з отриманням міжнародної підтримки, Україна гостро потребує розвитку власного оборонного потенціалу, вказують іспанські журналісти.

«Сигнали від союзників України в НАТО вказують, що допомогу буде отримати значно важче. Республіканська партія в Конгресі та Сенаті США блокує $61 млрд. Уряд Угорщини, близький союзник Москви, також заблокував бюджет підтримки Європейського Союзу в розмірі 50 млрд євро. У цьому контексті пріоритетним завданням президента Зеленського є стимулювання розвитку військової промисловості країни й залучення великих західних виробників оборонної продукції до створення виробничих центрів в Україні», – наголосили у іспанському виданні.

Великі іноземні компанії вже висловили готовність розвернути виробництво в Україні – про це заявили у німецькому концерні Rheinmetall та британській компанії BAE. Водночас, враховуючи ризикованість інвестицій, іноземці не поспішають вкладати кошти в Україну.

Тому на допомогу приходить український приватний бізнес.

«Акціонер «Метінвесту» Рінат Ахметов залишився вірним Україні, на відміну від інших донбаських бізнесменів. Його зобов'язання захищати Україну залишилися незмінними, і «Метінвест» долучився до розвитку оборонної промисловості. Це було зроблено саме тоді, коли президент України назвав розбудову національної військової промисловості питанням життя та смерті», – пише видання.

Олег Верлан

12 січня, 2024