Іран збирається оголосити війну Саудівській Аравії. Які наслідки чекають на Україну?

Новини Вінниці / Іран збирається оголосити війну Саудівській Аравії. Які наслідки чекають на Україну?

Протягом 48 годин у Тегерані можуть оголосити про чергову «священну війну» та вчинити напад на сусідні Саудівську Аравію та Ірак.

Як повідомляє видання WSJ, влада Саудівської Аравії попередили США, що Іран готовий «найближчим часом» завершити напад на її та Ірак.

Відзначається, що так Іран планує відвернути увагу свого населення від громадянських протестів, які тривають уже понад місяць. Молоді іранці втомились від ісламського режиму та хочуть розширення своїх прав. Владі не вдається вгамувати протестні настрої населення.

Про те, що Іран об'являє війну, пише і воєнкор Андрій Цаплієнко.

Так, у священному для іранців місті Кум над мечеттю піднято прапор помсти. Востаннє його піднімали у 2020-му після вбивства генерала Сулеймані. Тоді Іран атакував нафтопереробні заводи Саудівської Аравії та бази американців в Іраку.

Нещодавно про загибель Сулеймані згадував Путін, докоряючи фактом загибелі іранця Штатам. Саме Кремль, як сподіваються у Москві, матиме дивіденди від кризи у Перській затоці. Ймовірно, РФ вважає, що новий військовий конфлікт відволіче увагу США та НАТО від України, сприятиме зростанню цін на енергоносії, зокрема нафту, змусить Захід зменшити допомогу Києву та шукати контакти з Москвою для збільшення постачання перед початком зими вуглеводнів.

Яка вірогідність того, що плани Путіна, який, судячи за все, підштовхував духовного лідера Ірану Хаменеї до фактично прямої військової агресії, вирішать проблеми Росії? Мінімальна. Не маючи змоги перемогти Україну, Кремлю залишається шукати варіанти, аби перетворити війну у Третю світову, адже він і раніше казав, що воює з колективним Заходом.

Допомога партнерів на тлі світової кризи може й уповільниться, але, сподіваємось, не зупиниться.

Олег Верлан

2 листопада, 2022