Іонафан порівняв себе з імператором: у Тульчині відсвяткували «царські іменини»

Новини Вінниці / Іонафан порівняв себе з імператором: у Тульчині відсвяткували «царські іменини»

Позбавлений українського громадянства керуючий Тульчинською єпархією митрополит Іонафан сьогодні, 17 липня, у кафедральному соборі провів службу на честь свята РПЦ. Ба більше, він порівняв себе з імператором Миколою ІІ та членами царської родини.

Руська (Російська) православна церква сьогодні святкує свято «Страстотерпцев императора Николая II, императрицы Александры, Великих княжон Ольги, Татианы, Марии, Анастасии и цесаревича Алексия». Родину останнього російського самодержця було розстріляно червоноармійцями. Потім РПЦ започаткувала свято на честь їх як мучеників. Також у Росії сьогодні святкують День «Святого Благоверного князя Андрея Боголюбского». Це суздальсько-володимирський князь, який першим спалив Київ у 1169 році. Тому нічні події на Кримському мосту були привітанням…

Однак, у соборі Тульчина організували святкову літургію на честь «Страстотерпцев». Як розповіли редакції свідки, під час служби митрополит Іонафан згадав, що теж «через віру» потерпає від дій влади і порівняв себе з останнім імператором з династії Романових.

Саме з династією Романових пов’язане кріпацтво, заборона української мови та утиски культури.

Митрополит Іонафан є обвинуваченим за низкою статей, його справа слухається у Вінницькому міськсуді. На сайті єпархії лише 13 липня пресслужба цитувала керуючого єпархією, який пропонував прокурору ознайомитися з його віршами про любов до України. Чи щирі вони?

Також митрополит не згадав, що порушує українське законодавство, адже з грудня 2022-го позбавлений громадянства, тож не має права вести служби без погодження з відповідними державними органами. Митрополит Іонафан не погоджував, тому що ігнорує закони.

Макс Мельник

17 липня, 2023