Гройсман: «Україні загрожує криза платежів, під питанням пенсії і зарплати бюджетників, а за чорним піаром стоять декілька замовників» (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Гройсман: «Україні загрожує криза платежів, під питанням пенсії і зарплати бюджетників, а за чорним піаром стоять декілька замовників» (ВІДЕО)

Вже найближчими місяцями Україні загрожує велика криза платежів. Зокрема, під питанням виплати пенсій і зарплат бюджетникам. Такі доволі невтішні прогнози в інтерв'ю головній редакторці видання "Гордон" Олесі Бацман озвучив прем'єр-міністр 2016-2019 років Володимир Гройсман. За його словами, наприкінці року державі не вистачає грошей платити «за рахунками».

Уже найближчими місяцями Україні загрожує велика криза платежів. Зокрема, під питанням виплати пенсій і зарплат бюджетникам. Такі доволі невтішні прогнози в інтерв'ю головній редакторці видання "Гордон" Олесі Бацман озвучив прем'єр-міністр 2016-2019 років Володимир Гройсман. За його словами, наприкінці року державі не вистачає грошей платити «за рахунками».

«Це кризова ситуація, вона вимагає антикризового управління та рішень. Це погано. Тому я бажаю уряду з нею впоратися, тому що, якщо ні – люди страждатимуть, зарплати вчителям, лікарям і так далі», – зазначив Гройсман.

Водночас він підтвердив, що загроза нездійснення виплат дійсно є.

«Я думаю, що так. Я думаю, що якимись титанічними зусиллями вони (влада – ред.) повинні це (виплати зарплат – ред.) компенсувати. Виплати пенсій найближчого місяця теж можуть бути під загрозою.

Тому що за надходженнями до бюджету вони сьогодні не добирають 19,4 млрд грн – це дуже велика сума. І вона під загрозою. Якщо ми говоримо про комплекс, то в загальному фонді бюджету, в Пенсійному фонді є вже брак ресурсу за доходами, і в зв'язку з цим ризики дуже високі», – попередив В.Гройсман.

«Я ще в квітні говорив – треба підтримати економіку. Я пропонував різні програми – ті ж компенсації на створення або підтримання робочих місць, але безкоштовно, не так, щоб люди платили. Я пропонував реструктуризацію податків для малого бізнесу – це було б дуже класно. Замість цього їм кажуть: «Ідіть у банк, беріть кредит 5-7-9%». Діалогу немає між урядом і людьми», – переконаний експрем'єр.

Також у цьому ж інтерв'ю Володимир Гройсман розповів про дискредитаційну кампанію, яка йде проти нього вже протягом пів року. Він вважає, що це може бути вигідно політичним конкурентам. Причому стоять за цим чорним піаром одразу декілька замовників.

«Всі, для кого я можу бути небезпечним з точки зору виборчої кампанії (можуть бути замовниками – ред.). Весь спектр візьміть політичних сил. Я можу сказати, що (у мене ж немає прямих доказів, але я бачу з якого боку це йде) я думаю, що приблизно 80%. Я когось звинувачувати не хочу», – зазначив колишній очільник уряду.

Однак він висловив думку, що замовників може бути декілька і вони не працюють злагоджено.

«Я думаю, що кілька таких замовників, які, може, навіть не синхронізуються між собою, а більше цю інформацію розганяють. Я хочу сказати, щоб ось так просто оббрехати, наприклад, мене – ну це треба бути негідником і покидьком, щоб такі речі говорити. Але я вважаю що на все свій час і все стане на свої місця», – впевнений експрем'єр.

Гроші для латання дірок у бюджеті України можна знайти всередині самої країни. Гройсман у цьому переконаний.

«Питання не тільки в грошах, а в тому, щоб їх правильно й ефективно використовувати, це перше. Друге – я б дуже швидко налагодив діалог із міжнародними партнерами і спробував би (я це робив не один раз) залучити ці ресурси в країну. Це як тимчасові кроки. Але, безумовно, я би стимулював економіку, тому що потрібно, щоб країна заробляла», - розповів експрем’єр.

Простими словами, він висловився проти того, щоб друкувати гроші, адже це вдарить по доходах людей і по інфляції, все дорожчатиме. Однак водночас потрібно створювати для населення можливості заробити.

«Безумовно, я б запустив усі інструменти, і облігації зокрема. Але я б їх не направляв на імпортних позичальників, а робив би спеціальні програми, щоб українці вкладали в ці облігації і на них заробляли. Звичайно ж, я б досить швидко закінчив переговори з нашими міжнародними партнерами (МВФ, Світовий банк, Європейська комісія)», – розповів Гройсман.

Він підтвердив, що взяв би гроші МВФ для України, оскільки країна не має можливості пройти кризовий період без цього ресурсу.

За словами Гройсмана, дуже важливо було отримати договір роботи з МВФ ще у жовтні, але оскільки цього не сталося – в цьому велика проблема, і чим далі це заходить, тим в гіршому стані фінанси держави. Водночас, за його словами, питання про те, щоб МВФ пробачив Україні борги в умовах кризи, не варто. Країна повинна відповідати за своїми зобов'язаннями, щоб не підірвати міжнародну довіру.