Генпрокурор сказав, від якої зброї загинули військовополонені в Оленівці

Новини Вінниці / Генпрокурор сказав, від якої зброї загинули військовополонені в Оленівці

Приміщення Оленівської колонії, де тримали українських військовополонених, вночі 29 липня знищене не ракетами, а іншою - термобаричною зброєю. Її використовує лише Росія.

Про це в ефірі національного телемарафону заявив генпрокурор України Андрій Костін.

Генпрокурор розповів, що кожні три години отримує інформацію по кримінальному провадженню стосовно масового вбивства в Оленівській колонії.

«Попередні висновки наших міжнародних експертів говорять про те, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя», - зазначив генпрокурор.

Нагадаємо, про це заявляли експерти майже одразу. Більш того, розслідувачі з Bellingcat зазначили, що росіяни заздалегідь готувались до такої старти полонених, підготувавши для них могили тиждень тому. 

Костін наголосив, що міжнародні експерти впевнені, що «це не ракетний обстріл».

«Це також підтверджується тією інформацією, яку наразі опрацьовують органи досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генерального прокурора», - додав він.

Що стосується конкретних осіб, то невідкладні слідчі дії розпочаті, вони тривають, але це питання є складнішим, зазначив Костін.

«На мій погляд, пріоритетним зараз є викриття російської пропаганди та дезінформації про можливий підрив цієї будівлі ракетними системами типу HIMARS, про те, що вони намагаються зараз стверджувати. Але ще раз хочу сказати, що ми маємо вже попередні висновки міжнародних експертів про те, що це було наслідком застосування термобаричної зброї, якою користується саме країна-агресор», - підсумував генпрокурор.

Нагадаємо, ООН отримала запити України і Російської Федерації про розслідування теракту в Оленівці. А напередодні було опубліковано супутникові знімки, які підтверджують, що вибух в оленівській в'язниці стався зсередини, ймовірно, через термобаричний боєприпас.

Масове вбивство в Оленівці росіяни всіляко намагаються використати для своєї пропаганди. Саме тому змусили коментували трагедію командира 36-ї окремої бригади морської піхоти майора Сергія Волинського («Волину»). Коментар в нього брав пропагандист Андрій Руденко.

Росіянин запитав воїна, для чого вбили українських захисників, «Волина» відповів, що і сам не розуміє для чого вбивати людей, котрі чекали на обмін.

«Дуже страшна трагедія сталася. З нашого барака було видно жовте світло, розрив. Ми чули крики. Ситуація жахлива, знайти слова, щоб описати її, – дуже важко. Я думаю, ця ситуація вплине і на психіку людей, які перебувають у полоні, і на людей, які можуть потрапити в полон. Буде страх і в учасників подій, і у рідних, і у близьких. Зараз наші рідні та близькі дуже переживають через те що трапилося. Досі достеменно не відомо, хто загинув. Усі в шоці. Пояснень ніхто не знаходить, усі в траурі. У бараку тиша. Трапилася велика біда. Люди пройшли через пекло. Грубо кажучи всі чекають вдома довгоочікуваної свободи і на фінішній прямій відбувається така трагедія», - сказав офіцер.

Олег Верлан

1 серпня, 2022